Το πετρέλαιο επιστρέφει στα 51 δολάρια

Οι πετρελαϊκές τιμές επιστρέφουν στα επίπεδα των 51 δολαρίων/βαρέλι για πρώτη φορά από πέρυσι το Νοέμβριο, γεγονός που αναγκάζει τους traders να προβλέψουν επιστροφή στις τιμές-ρεκόρ που ταλάνιζαν τις αγορές το φθινόπωρο. Που οφείλεται η νέα αναρρίχηση των τιμών και πώς αντιδρούν οι επενδυτές βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

του Kevin Morrison

Οι πετρελαϊκές τιμές επιστρέφουν στα επίπεδα των 51 δολαρίων/βαρέλι για πρώτη φορά από πέρυσι το Νοέμβριο, γεγονός που αναγκάζει τους traders να προβλέψουν επιστροφή στις τιμές-ρεκόρ που ταλάνιζαν τις αγορές το φθινόπωρο.

Το κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη πιέζει ανοδικά τις πετρελαϊκές τιμές ενώ στην Ασία, η τιμή της βενζίνης έχει ”αναρριχηθεί” στα 60 δολ. το βαρέλι. Η ζήτηση από τους ασιάτες αυτοκινητιστές συνεχίζει να αυξάνεται με έντονο ρυθμό λόγω συνεχιζόμενης αύξησης των αγορών οχημάτων και λόγω φθηνών καυσίμων που απορρέουν από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Οι πετρελαϊκές τιμές ενισχύονται επίσης λόγω της πτώσης του δολαρίου μετά από ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διασποράς των αποθεμάτων της από την αμερικανική ισοτιμία. ”Ορισμένοι από τους traders στην εταιρίας μας περιμένουν ότι το πετρέλαιο θα επιστρέψει στα ανώτατα επίπεδα που καταγράφηκαν πέρυσι”, τονίζει ο Graham Sharp, επικεφαλής πετρελαϊκών συναλλαγών της Trafigura.

Η τιμή στο ενεργό συμβόλαιο futures για παράδοση τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 51,23 δολ. το βαρέλι, έχοντας φθάσει έως και τα 51,45 δολ. Εχθές, το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 1,89 δολ. το βαρέλι, μια αύξηση του 3%. Η υψηλότερη τιμή του εμπορεύματος στο 12μηνο είναι τα 55,67 δολ. το βαρέλι, επίπεδα στα οποία ”σκαρφάλωσε” στις 20 Οκτωβρίου.

Στην ενίσχυση της πετρελαϊκής τιμής συμβάλλει και η έντονη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Το future πετρελαίου θέρμανσης ενισχύθηκε την Τρίτη κατά 6,5% στα 1,3130 δολ. το γαλόνι, μόλις 18 σεντς χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που διαμορφωνόταν τον Οκτώβριο. Στην Ευρώπη, οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης αυξήθηκαν δραματικά, με το συμβόλαιο futures υγραερίου να κερδίζει 11,25 δολ. στα 435 δολ. τον τόνο, στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Ο Fasil Nasim, trader της JP Morgan στις ενεργειακές αγορές, εξήγησε ότι το κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη αιφνιδίασε τις αγορές. ”Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά επικεντρωνόταν ήδη στη βενζίνη, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο χειμώνας είχε σχεδόν τελειώσει και δεν ήταν προετοιμασμένοι για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας”.

”Δεν βλέπω την αγορά να υποχωρεί σημαντικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς υπάρχουν πολλοί επενδυτές που αγοράζουν”, επισημαίνει ο κ. Nasim.

Οι επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν ενισχύσει τις τοποθετήσεις τους στις ενεργειακές αγορές κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, το συμβόλαιο futures μακροχρόνιας ωρίμανσης, για παράδοση το Δεκέμβριο του 2010, έχει ξεπεράσει τα 40 δολ. το βαρέλι.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v