Τα μακροοικονομικά νέα ενίσχυσαν τη Wall

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, στηριζόμενη κυρίως από την ενίσχυση του δολαρίου, την δραστηριότητα στις εξαγορές αλλά και την διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, στηριζόμενη κυρίως από την ενίσχυση του δολαρίου, την δραστηριότητα στις εξαγορές αλλά και την διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

H ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή καθησυχάζει εν μέρει τις πληθωριστικές ανησυχίες. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης του δείκτη κατά 0,2% την οποία ανέμεναν οι αναλυτές.

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον κλάδο των εταιριών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετά τα νέα για την εξαγορά της Accredo Health από την Medco Health αλλά κυρίως από το premium εξαγοράς.

Κέρδη για τη μετοχή της Goodyear Tire & Rubber, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις, καθώς οι υψηλότερες τιμές και οι μεγαλύτερες πωλήσεις ακριβών προϊόντων θα αντισταθμίσουν τα υψηλά κόστη των πρώτων υλών.

Υψηλότερα βρέθηκαν μετοχές του τραπεζικού κλάδου όπως η Bank of America και η JP Morgan Chase & Co..

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Boeing. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνίες για την πώληση δύο διαφορετικών μονάδων της και πλέον θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και την τελική συναρμολόγηση μηχανών.

Κέρδη για την Apple Computers η οποία παρουσίασε τις νέες εκδόσεις για το iPod οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και χαμηλότερες τιμές.

Αρνητική ήταν η εικόνα της εταιρίας Applied Signal Technology, η οποία εμφάνισε κέρδη πρώτου τριμήνου στα 17 σεντς ανά μετοχή, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 26 σεντς ανά μετοχή.

Πτώση για τη μετοχή της Autodesk παρά την ανακοίνωση της ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου διαμορφώθηκαν υψηλότερα των αντίστοιχων μεγεθών του προηγούμενου έτους αλλά και των προβλέψεων.

Πιέσεις δέχθηκε η Masco Corporation η οποία κατέγραψε αύξηση 14% στα έσοδα του τέταρτου τριμήνου, αλλά οι προβλέψεις της για τα κέρδη του 2005 διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από εκείνες των αναλυτών.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,47%, στα 9,65 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής εμφάνισε άνοδο 2,52%, στα 7,31 δολάρια. Πτώση 0,35% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 25,8 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 10.673 μονάδες, ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.031 μονάδες, οριακά ενισχυμένος κατά 0,05%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.190 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,56%.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,88% και διαμορφώθηκε στις 4.988,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 3.977,19 μονάδες με απώλειες 0,63%. Η μικρότερη πτώση καταγράφηκε στην Φρανκφούρτη όπου ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.310,66 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v