Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση προκαλούν τα macro στην Wall Street

Μικτά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία εξέπεμψαν οι πολλές στατιστικές ανακοινώσεις, προκαλώντας διόρθωση στην Wall. Η Dell (+2,5%) στο τεχνολογικό επίκεντρο. Αναμονή για τις τράπεζες. Πτώση στις ευρωαγορές.

Μικτά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία εξέπεμψαν οι πολλές στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας, προκαλώντας διορθωτικά πρόσημα στους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,08% στις 13.496 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,18% στις 1.468 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,43% χαμηλότερα στις 3.104 μονάδες.

Πέρα από τα macro, έντονη κινητικότητα προκαλεί στους τεχνολογικούς κλάδους η μετοχή της Dell (+2,5%) μετά τις φήμες ότι μελετά buyout μέσω δύο εταιριών private-equity. Ο τίτλος του τεχνολογικού κολοσσού εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά χθες πάνω από 10% λόγω της φήμης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται εν τω μεταξύ η έναρξη του κύκλου ανακοινώσεων τραπεζικών αποτελεσματων δ΄ τριμήνου, αύριο.

Για την ώρα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις της σημερινής συνεδρίασης.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Δεκέμβριο στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι πωλήσεις του αμερικανικού λιανεμπορίου κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου αυξήθηκαν 0,5%. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Σεπτέμβριο. Στο σύνολο του 2012 οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών χονδρικής μειώθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 0,1% μετά την άνοδο 0,8% του Νοεμβρίου.

Τέλος, ο δείκτης μεταποίησης Empire τον Ιανουάριο παρέμεινε σε μεγέθη που δείχνουν συρρίκνωση επί έκτο συνεχόμενο. Ο δείκτης, που καλύπτει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης διολίσθησε στο -7,8 από -7,3 τον Δεκέμβριο.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση επικράτησαν οι τεχνολογικές πιέσεις εξαιτίας της πτώσης 4% της Apple (λόγω φημών ότι μειώνει τις παραγγελίες εξαρτημάτων του iPhone 5) και οι δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street έκλεισαν με πτώση.

Σήμερα, η Dell κερδίζει 3,7% κατόπιν των φημών για το buyout.

Η μετοχή της Forest Laboratories αντιδρά με πτώση 7% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ο τίτλος της ARM Holdings στην Wall Street υποχωρεί 5%, οσο και στο Λονδίνο, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Piper Jaffray.

Στις ευρωαγορές κυριάρχησαν τα αρνητικα πρόσημα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε τράπεζες και φαρμακευτικές. Πιέσεις προκαλεί η υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της Γερμανίας για το 2013.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 6.117 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,69% στις 7.676 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,3% χαμηλότερα στις 3.697 μονάδες.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονται 14 δολ. στα 1.683 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου υποχωρούν 27 σεντς στα 93,87 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v