Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμπίνι: Μην πανικοβάλλεστε για το χρέος των ΗΠΑ

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε για το ύψος του χρέους των ΗΠΑ, τουλάχιστον όχι ακόμα, λέει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι. Ο κίνδυνος των bond vigilantes και η αντίδραση της Κίνας.

Ρουμπίνι: Μην πανικοβάλλεστε για το χρέος των ΗΠΑ
Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε για το ύψος του χρέους των ΗΠΑ, τουλάχιστον όχι ακόμα, λέει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι.

Όπως μεταδίδει το CNBC, μιλώντας σε συνέριο του Reuters που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ανέφερε ότι «σε απόλυτους όρους, οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά προβλήματα με τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη και την ανεργία. Όμως, παραδόξως, αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία τον Μάρτιο αναφορικά με το ύψος του χρέους και μας υποβαθμίσουν και πάλι, οι αποδόσεις θα μειωθούν, δεν θα αυξηθούν. Οπουδήποτε αλλού, αν μια χώρα υποβαθμιστεί, οι αποδόσεις ανεβαίνουν, στις ΗΠΑ όμως ισχύει το ανάποδο».

Κατά τον Ρουμπίνι, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους και οι ΗΠΑ έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της κήρυξης χρεοστασίου επί των δανείων τους, της υποβάθμισης και μιας διπλής ύφεσης, το tail risk στην παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να στρέφονται προς τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο.

«Έχουμε χαμηλή ανάπτυξη, έχουμε χαμηλό πληθωρισμό πολύ κάτω του στόχου, έχουμε μηδενικά ομοσπονδιακά κεφάλαια… το 2013 θα έχουμε έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί και τέταρτο», δήλωσε. «Κάθε φορά υπάρχει παγκοσμίως ένα ξέσπασμα αποστροφής έναντι του ρίσκου, ο κόσμος στρέφεται στο δολάριο και στα treasurys. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, το δολάριο έκανε ράλι διότι είμαστε οι ασφαλέστεροι», δήλωσε στο συνέδριο του Reuters.

«Έχουμε πέντε ή έξι λόγους γιατί, παρά το μεγάλο και μη βιώσιμο χρέος και το πολιτικό αδιέξοδο, οι bond vigilantes δεν έχουν ακόμα ξυπνήσει και δεν θα ξυπνήσουν για αρκετό καιρό ακόμα». Ο Ρουμπίνι προειδοποίησε για τον κίνδυνο των bond vigilantes -δηλαδή των επενδυτών της αγοράς ομολόγων που διαμαρτύρονται κατά των νομισματικών ή δημοσιονομικών πολιτικών που θεωρούν ότι είναι πληθωριστικές, πουλώντας ομόλογα- οι κινήσεις των οποίων μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

«Κάποια στιγμή οι bond vigilanges θα καταλάβουν ότι τα χρέη μας δεν είναι βιώσιμα, μαζί με αυτά της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των αναδυόμενων αγορών και… κάποια στιγμή, αν δεν λύσουμε τα προβλήματά μας, αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα, θα ξυπνήσουν, όχι όμως ακόμα», σημείωσε.

Ο ίδιος δήλωσε στο κοινό που παρευρέθηκε στο συνέδριο ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

«Η Κίνα μπορεί να γκρινιάζει για το δημοσιονομικό έλλειμμα της ΗΠΑ, όμως μεταξύ των δυο κακών, της παύσης της χρηματοδότησης στις ΗΠΑ, της αύξησης του renminbi και της κατάρρευσης της εξαγωγικής ανάπτυξης, και του κακού της συνέχισης της χρηματοδότησής μας, σίγουρα το δεύτερο είναι το μικρότερο κακό (για την Κίνα)», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v