Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fitch απειλεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ

Μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο χρέους το Φεβρουάριο ή το Μάριο, η Fitch απειλεί με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η Fitch απειλεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με το όριο χρέους κρούει η Fitch Ratings.

Μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο χρέους το Φεβρουάριο ή το Μάριο, η Fitch απειλεί με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. «Ενδεχόμενη νέα αναβολή αποφάσεων μπορεί να πυροδοτήσει αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

«Περιμένουμε ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει το όριο χρέους και θεωρούμε πως ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους έγκαιρα, τότε θα υπάρξει επίσημη αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ» αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση η Fitch Ratings.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρακτικά άγγιξαν το όριο χρέους των 16,394 τρισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου. Έκτοτε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εφάρμοσε έκτακτα μέτρα που δίνουν περιθώριο 200 δισ. δολ. «Τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου όπως και οι καταθέσεις του ΥΠΟΙΚ που ανέρχονται στα περίπου 43 δισ. δολ., εκτιμάται ότι εξασφαλίζουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου» αναφέρει η Fitch και συμπληρώνει: «Είναι πολύ αβέβαιο τι θα συμβεί εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους προτού εξαντληθούν οι δυνατότητες του Υπουργείου Οικονομικών»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v