Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις οι Apple και Dell στη Wall

Μικτά πρόσημα στη Wall με πρωταγωνιστές τις μετοχές των Dell (+13%) και Apple (-3,5%). Να αυξηθεί το "ταβάνι χρέους" ζητά ο Obama. Στο επίκεντρο η ομιλία Bernanke για την οικονομία. Σε υψηλό τετραμήνου το πετρελαίου.

Μικτά πρόσημα στη Wall με πρωταγωνιστές τις μετοχές των Dell (+13%) και Apple (-3,5%). Να αυξηθεί το ταβάνι χρέους ζητά ο Obama. Στο επίκεντρο η ομιλία Bernanke. Σε υψηλό τετραμήνου το πετρελαίου.

Αφορμή για τη σημερινή πτώση σε S&P και Nasdaq στάθηκε η είδηση των μειωμένων παραγγελιών σε ανταλλακτικά της iPhone 5 από τον όμιλο της Apple, εξαιτίας της μικρότερης της αναμενόμενης ζήτησης που παρουσιάζει το προϊόν στην αγορά. Πτώση για τον τίτλο 3,5% κοντά στα 502 δολ.

Στον αντίποδα άνοδο 13% σημείωσε η μετοχή της Dell μετά από πληροφορίες ότι η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες Private Equity για πιθανή εξαγορά.

Από πλευράς εξελίξεων για τον δημοσιονομικό γκρεμό που απειλεί τις ΗΠΑ μετά την 1η Μαρτίου, ο πρόεδρος Obama προειδοποίησε σήμερα για οικονομικό χάος σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ταβάνι χρέους της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τραπεζικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν και την τάση στις αντίστοιχες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της Wall.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 16/1 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Goldman Sachs και J.P. Morgan Chase, την Πέμπτη 17/1 η Bank of America και την Παρασκευή 18/1 η Morgan Stanley.

Ωστόσο οι αναλυτές δεν αναμένουν έντονες συγκινήσεις τις επόμενες μέρες- παρά τα τραπεζικά αποτελέσματα- καθώς όπως σημειώνει η Virginie Maisonneuve, διαχειρίστρια κεφαλαίων της τάξεως των 327 δισ. δολαρίων στην Schroder Investment: «Μόλις ολοκληρώθηκε ένα ράλι τιμών στη Wall και καλό θα είναι οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί. Είναι φυσιολογικό η αγορά να κάνει μια παύση.»

Επιπλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η ομιλία Bernanke. Ο επικεφαλής της FED τόνισε ότι η αύξηση της "οροφής χρέους" δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών αλλά να βοηθήσει στο να εξυπηρετηθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις των ΗΠΑ. Αναφορικά με τις αγορές ομολόγων και την ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, τόνισε ότι συνέβαλε στο να μειωθούν τα επιτόκια καθώς και ότι η κεντρική τράπεζα αξιολογεί συνεχώς τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής. 

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η UPS αντέδρασε με πτώση μετά την απόρριψη της εξαγοράς της TNT Express από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,75% στα 94,24 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό τετραμήνου και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 1.669 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 3,2% στα 1,69 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,9% στα 23,86 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,14%, στις 13.507,78 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,09% κλείνοντας στις 1.470,71 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,26% στις 3.117,50 μονάδες.

Ήπια θετικά πρόσημα επικράτησαν στις πρωινές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που μετατράπηκαν σε μικτά μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών μεγεθών για την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος πρωταγωνίστησε με ισχυρή άνοδο στις συνεδριάσεις, στον απόηχο της αναβάθμισης των γαλλικών τραπεζών από την Credit Suisse.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,22% χαμηλότερα στις 6.108 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,19% στις 7.730 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 0,05% στις 3.708 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v