Οριακές μεταβολές στη Wall Street (update)

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζονται στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, με τους επενδυτές να λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς εμφανίζεται ελάχιστο ενδιαφέρον για χρηματιστηριακές πράξεις, ενώ δεν αποτυπώνεται στους δείκτες και η σημαντική υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζονται στη συνεδρίαση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους επενδυτές να λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς εμφανίζεται ελάχιστο ενδιαφέρον για χρηματιστηριακές πράξεις, ενώ δεν αποτυπώνεται στους δείκτες και η σημαντική υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κατά 1,10 δολ. στα 42,50 δολ. το βαρέλι στο συμβόλαιο future για παράδοση Φεβρουαρίου, καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Σαουδική Αραβία δεν είχαν συνέχεια, καθησυχάζοντας τους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας, ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε σε 326.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, υποχωρώντας κατά 5.000, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Οι ανοδικές μετοχές ξεπερνούν τις καθοδικές, με λόγο 17/12, ενώ στο επίκεντρο της αγοράς, από πλευράς συναλλαγών βρίσκονται οι Boeing και Alcoa.

Η μετοχή της Boeing ενισχύεται καθώς η Κίνα ξεκαθαρίζει τη θέση της στο ζήτημα της αγοράς αεροσκαφών. Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Wall Street Journal, η χώρα δεν θα εγκρίνει παραδόσεις αεροσκαφών για το 2005, αλλά θα συνεχίσει να προχωρά σε παραγγελίες για παράδοση εντός του 2006. Ο τίτλος της Boeing ενισχύεται κατά 1,5%.

Κατά 0,6% υποχωρεί η μετοχή της Alcoa, καθώς η Lehman Brothers προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία τετάρτου τριμήνου του 2004 και του συνόλου της χρήσης του 2005.

Ο οίκος αναφέρει στους πελάτες του πως προσδοκά πιέσεις στα κέρδη της εταιρίας, από το υψηλό κόστος καυσίμων, τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο. Η Lehman Brothers εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας θα διαμορφωθούν σε 42 σεντς έναντι προηγούμενης εκτίμησης στα 50 σεντς για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ για το 2005, προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 2,30 δολ. έναντι προηγούμενης εκτίμησης στα 2,40 δολ.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της φαρμακευτικής Pfizer, υποχωρώντας κατά 1,1% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που κάνει λόγο για μείωση των πωλήσεων της εταιρίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Κινητικότητα εμφανίζει ο κλάδος των εμπορευμάτων, με τις μετοχές των χαλυβουργικών εταιριών να δέχονται σημαντικές πιέσεις μετά από δημοσίευμα που αναφέρει πως η παραγωγή χάλυβα της Κίνας ενισχύθηκε κατά 22% εφέτος και δεδομένου ότι επιβραδύνεται και η ζήτηση, το 2005 η Κίνα θα εξάγει μετάλλευμα, καλύπτοντας και τις εγχώριες ανάγκες. Κατά 7,5% υποχωρεί η μετοχή της AK Steel, κατά 3,2% ο τίτλος της US Steel και κατά 4% η μετοχή της Oregon Steel.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η Samsung Semiconductor, η αμερικανική θυγατρική του ομίλου, ανακοίνωσε πως θα κρατήσει 100 εκ. δολ. ως προβλέψεις για πιθανές ζημιές που θα προκληθούν από μια έρευνα της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής, για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.833,05 μονάδες με κέρδη 0,04%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,01%, στις 2.177,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,07%, στις 1.214,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,07% στις 4.816,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,02% στις 3.827,93 μονάδες και τον δείκτη Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.256,08 μονάδες με κέρδη 0,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v