Τα εμπορεύματα ”καλούν” τους θεσμικούς επενδυτές

Τα διεθνή Αμοιβαία Κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν όλο και περισσότερο το άνοιγμά τους στις αγορές εμπορευμάτων για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διασπορά στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς οι αγορές ενέργειας και μετάλλων έχουν δώσει πολύ καλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια.

του Kevin Morrison από το Λονδίνο

Τα διεθνή Αμοιβαία Κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν όλο και περισσότερο το άνοιγμά τους στις αγορές εμπορευμάτων για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διασπορά στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς οι αγορές ενέργειας και μετάλλων έχουν δώσει πολύ καλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Heather Shemilt, διευθυντής διαχείρισης τμήματος εμπορευμάτων της Goldman Sachs, αναφέρει ότι τα κεφάλαια που παρακολουθούν τους δείκτες εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί από τα 15 δισ. δολ. περίπου στα μέσα του 2003 στα 40 δισ. δολ. στα τέλη του 2004. Το 90% αυτής της ”ένεσης” ρευστότητας είχε προέλευση τα ασφαλιστικά -συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το παραπάνω ποσό είναι ελάχιστο μπροστά στα κεφάλαια που κατευθύνουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα ταμεία στις αγορές σταθερού εισοδήματος και τα χρηματιστήρια.

Αλλά ο Shemilt εκτιμά ότι αυτό καταδεικνύει πως οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχουν αφυπνιστεί για τις δυνατές αποδόσεις που δίνουν οι εν λόγω αγορές.

Ο δείκτης εμπορευμάτων Goldman Sachs έχει ενισχυθεί φέτος 25%, αν και έχασε 12% από το ζενίθ του Οκτωβρίου. Συγκριτικά, ο δείκτης

S&P-500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου φέτος.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι αποδόσεις του GS Commodity Index κινούνται στο 12% ετησίως από το 1970, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος απόδοσης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών και ομολόγων στην ίδια περίοδο κινείται στην κλίμακα του 8,5% με 11%.

Ο Shemilt δηλώνει ότι ο δείκτης GSCI έχει προσελκύσει περί τα 30 δισ. δολ. σε κεφάλαια που παρακολουθούν τον δείκτη. Άλλοι δείκτες εμπορευμάτων είναι το Reuters Commodity Research Bureau και ο Deutsche Bank Liquid Commodity Index, που έχουν ομού προσελκύσει περί τα 10 δισ. δολάρια.

Πολλά μέταλλα, μεταξύ των οποίων το αλουμίνιο, ο χρυσός και ο κασσίτερος, κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες υποστηρίζει άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η Barclays Capital ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα κεφάλαια που αφιερώνουν τα αμερικανικά Αμοιβαία Κεφάλαια σε δείκτες εμπορευμάτων αυξήθηκαν από τα 330 εκατ. δολάρια πριν από δύο χρόνια στα 7,5 δισ. δολ. στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι μηνιαίες εισροές στους δείκτες εμπορευμάτων διαμορφώθηκαν τον περασμένο μήνα στα περίπου 280 εκατ. δολάρια, προσθέτει ο οίκος.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v