Μαρτυρικές συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές

Με τους διεθνείς επενδυτές να παρομοιάζουν τις αγορές με το …μαρτύριο του Σίσυφου, τα χρηματιστήρια κλονίζονται, τα γερμανικά yields υποχωρούν στο μηδέν, το ευρώ πέφτει κάτω από το 1,24$ και το πετρέλαιο κάτω από 90$.

Άλλη μια συνεδρίαση για πολύ γερά στομάχια εκτυλίσσεται στις διεθνείς αγορές, υπό τη σκιά της διαρκώς επιδεινούμενης κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,25% στις 12.423 μονάδες, ο S&P κινείται 1,44% χαμηλότερα στις 1.313 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,42% στις 2.830 μονάδες.

Οκτώ μετοχές υποχωρούν σε σχέση με κάθε μια που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 166 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές ώρες.

«Υπάρχει ο ελληνικός μύθος για το μαρτύριο του Σίσυφου, ο οποίος έσπρωχνε έναν βράχο στην ανηφόρα ενός βουνού, που κατρακυλούσε αμέσως κάτω κάθε φορά που τον ανέβαζε… Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη… Ακόμη κι αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ και η Ισπανία ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, το περιβάλλον είναι πολύ προβληματικό λόγω της λιτότητας και της αρνητικής ανάπτυξης και θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη,» σημειώνει Αμερικανός αναλυτής στο πρακτορείο MarketWatch.

Η ανάγκη των επενδυτών για «καταφύγια» επιτείνει την ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το επιτόκιο στο 10ετές των ΗΠΑ υποχωρεί στο 1,66%, το χαμηλότερο επίπεδο 60 ετών και πλέον, ενώ το yield στο γερμανικό 2ετές διαμορφώνεται στο σχεδόν 0%.

Ο δείκτης χρηματιστηριακής μεταβλητότητας Vix εκτινάσσεται 11% με την μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές Απριλίου.

Στην χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street κατόρθωσε να εμφανίσει άνοδο 1%. Ήταν η 5η, μόλις, θετική συνεδρίαση του δείκτη Dow Jones κατά τον μήνα Μάιο.

Τον τόνο της συνεδρίασης δίνουν οι εξελίξεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης, με χαοτικές συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές αξιών, ομολόγων και χρήματος.

Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο της Ισπανίας εκτινάχθηκε στο 6,7% πολύ κοντά στο ποσοστό του 7% που είχε ωθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία σε προσφυγή στα προγράμματα διασώσεων.

Η δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν που τάσσεται υπέρ τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, έκδοσης ομολόγων ευρωζώνης και κεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω του ESM περιόρισε τις μεγάλες πιέσεις το μεσημέρι.

Η ανακούφιση ήταν όμως παροδική και δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 1,74% στις 5.297 μονάδες, ο DAX χαμηλότερα 1,81% στις 6.281 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 2,24% στις 3.016 μονάδες. Ο δείκτης ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη τερμάτισε 2,58% χαμηλότερα στις 6.090 μονάδες με την μετοχή της πολύπαθης Bankia να κλείνει με πτώση 8,6%.

Το ευρώ διολισθαίνει κάτω και από το 1,24 δολ. και κινείται αυτή την ώρα στο 1,2397 δολ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2010.

Οι φόβοι ότι η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πιέζει χαμηλότερα και τις τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent στο Λονδίνο να διολισθαίνει κάτω από τα 90 δολ. στα 89,92 δολ. ανά βαρέλι.

Κατά τα λοιπά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η μετοχή της Pep Boys-Manny Moe & Jack βουλιάζει 19% μετά την ανακοίνωση αίρεσης της συμφωνίας εξαγοράς από το private-equity Gores Group.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο τα βλέμματα παραμένουν επικεντρωμένα στην μετοχή του Facebook, που συνεχίζει να υποχωρεί. Ο τίτλος της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που διολίσθησε χθες 10%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν την διεξαγωγή του τεχνολογικού συνεδρίαση All Things Digital.

Κινητικότητα επικρατεί και στην μετοχή της Research in Motion, καθώς η εταιρία κατασκευής του BlackBerry ανακοίνωσε ότι περιμένει λειτουργική ζημία στο οικονομικό α΄ τρίμηνο.

Από το στατιστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η ένωση κτηματομεσιτών, ο δείκτης για τα προσύμφωνα μειώθηκε 5,5% στο 95,5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v