Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Καταλονία τρομάζει τώρα τις αγορές

«Τραμπάλα» στην Ευρώπη και πιέσεις στην Wall προκαλεί η απόφαση της Καταλονίας να ζητήσει βοήθεια από τη Μαρδίτη για να πληρώσει χρέη. Στο 1,25$ προσγειώθηκε το ευρώ, άνοδος για τον χρυσό. Νέα αύξηση στα spread.

Η έντονη ευρωπαϊκή νευρικότητα διαχέεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται χαμηλότερα, μετά την δήλωση της πλουσιότερης αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας, της Καταλονίας, ότι χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται αυτή την ώρα με πτώση 0,11% στις 12.516 μονάδες, ο S&P ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 1,321 μονάδες, ενώ Nasdaq κερδίζει 0,05% στις 2.841 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό την Δευτέρα λόγω αργίας.

Οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές χαρακτηρίστηκαν και σήμερα από μεταβλητότητα, αλλά τα θετικά πρόσημα επικρατούσαν κατά κύριο λόγο μέχρι το μεσημέρι.

Την πρωινή άνοδο ενέπνευσαν οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει με πρόσθετα μέτρα στήριξης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών, καθώς και ότι η Γερμανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων. Θετικά συνέβαλε και η αισθητή βελτίωση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος της Γερμανίας.

Οι φήμες και εξελίξεις αυτές στήριξαν τις αγορές μετοχών και ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ωστόσο η είδηση για την προσφυγή της Καταλονίας, καθώς και οι δηλώσεις από την Κύπρο ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προσφύγει στην οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης, ανέτρεψαν εύκολα την επιφυλακτική άνοδο και πιέζουν χαμηλότερα τις αγορές.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,62% στις 5.317 μονάδες, ο DAX χάνει 0,39% στις 6.291 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,53% στις 3.022 μονάδες.

Το ευρώ διολίσθησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το 1,25$ στο 1,2497 δολ.

Ανατροπή από τις θετικές πρωινές κινήσεις επικρατεί και στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με το ισπανικό 10ετές επιτόκιο να ενισχύεται στο 6,3% σβήνοντας την πτώση που επικρατούσε μέχρι το μεσημέρι.

Στην Wall Street, το ενδιαφέρον επικεντερώνεται στην ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος Μαΐου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, έντονη κινητικότητα συνεχίζει να επικρατεί γύρω από την υπόθεση Facebook.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι οι ανάδοχοι του ΙΡΟ της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης θα προσαρμόσουν τις τιμές για «ορισμένες εκατοντάδες» εντολές που δόθηκαν στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε με μικτά πρόσημα χθες κι έκλεισε με ελαφρά άνοδο. Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 5% από την αρχή του μήνα, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 5,9% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v