Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι fund managers κόβουν τις θέσεις σε ευρώ

Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, η Amundi, η Threadneedle Investments και η Merk Investments, δηλώνουν στους FT ότι ρευστοποιούν τίτλους σε ευρώ. Οι αγορές θεωρούν πλέον πιο πιθανή την Grexit.

Οι fund managers κόβουν τις θέσεις σε ευρώ
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι ρευστοποιούν τίτλους σε ευρώ καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου. Η πτώση του ευρώ κατά 5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έπιασε πολλούς επενδυτές εξ απήνης, δεδομένου μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του έτους το ενιαίο νόμισμα είχε καταγράψει ελάχιστες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου. Την Πέμπτη βρέθηκε σε νέο χαμηλό 22 μηνών, στο 1,2514 δολ.

Δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η Armundi, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη, και η βρετανική Threadneedle Investments μείωσαν τις τελευταίες ημέρες τις θέσεις τους σε ευρώ. Επίσης, η αμερικανική Merk Investments έκοψε όλες τις θέσεις σε ευρώ από το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισής της.

«Πουλήσαμε το τελευταίο μας ευρώ στις 15 Μαΐου" δηλώνει ο Axel Merk, chief investment officer, και συμπληρώνει: «Ανησυχούμε για το πόσο δυσλειτουργική είναι η διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένας για να συζητήσεις στην Ελλάδα».

Η Amundi, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια για ορισμένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία και εταιρείες στην Ευρώπη, δήλωσε πως η κρίση μεταδίδεται στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας επειδή οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους επενδυτές ότι έχουν κατασκευάσει ένα επαρκές τείχος προστασίας. Η Amundi έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 659 δισ. ευρώ.

«Αν και μειώσαμε την έκθεσή μας στο ευρώ, πιστεύουμε ότι η αποδυνάμωση του νομίσματος είναι καλή είδηση για την Ευρώπη και τις εξαγωγικές εταιρείες της περιοχής» δήλωσε ο Eric Brard, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Amundi, και συμπλήρωσε: «Το βασικό μας σενάριο είναι πως η ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση. Παρ' όλα αυτά, η ρεαλιστική θέση είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές θεωρούν πιο πιθανή τη διάσπαση της ευρωζώνης και την ελληνική έξοδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v