Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο νήμα για τους S&P και Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall, λίγο πριν από το πέρας της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Κοντά σε χαμηλό 2 ετών το ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Μικτά πρόσημα στη Wall, λίγο πριν το πέρας της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Κοντά σε χαμηλό 2 ετών το ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Στους ρυθμούς της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών και των φημών που διέρρεαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά της Wall. Άλλωστε τη σημερινή πίεση στους δείκτες στη Wall κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, είχε ουσιαστικά «προλογίσει» η χθεσινή κάθετη ξαφνική πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου μετά τη δήλωση του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ωστόσο κάποιες ελπίδες θετικής έκβασης της Συνόδου Κορυφής που δημιουργήθηκαν –άγνωστο από πού- λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης της Wall, οδήγησαν σε θετικό πρόσημο τους δείκτες S&P και Nasdaq.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο αναλυτής της Ofi Gestion Privee, J.P. Porta, “Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Θα είναι μια καταστροφή που θα δημιουργήσει τις δυνατότητες για επιπλέον καταστροφές. Μετά τι θα εμποδίσει μια έξοδος από το ευρώ της Ισπανίας, της Ιταλίας ή ακόμα και της Γαλλίας.»

Όπως ήταν αναμενόμενο, και με την προσοχή στραμμένη αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι επενδυτές αγνόησαν αρχικά τα νέα θετικά στοιχεία από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Απρίλιο έναντι αύξησης 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο στη συνέχεια οι επενδυτές φαίνεται να έδωσαν βάση στα καλά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς –όπως υποστηρίζει το Marketwatch-και οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες S&P και Nasdaq, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Στο εταιρικό μέτωπο, ανέκαμψε σήμερα η μετοχή της Facebook σημειώνοντας άνοδο 3% στα 31,98 δολ. μετά τη διήμερη βουτιά των προηγούμενων συνεδριάσεων.

"Βουτιά" 16% σημείωσε η μετοχή της Dell μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις πωλήσεων και κερδοφορίας που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίστηκαν και σήμερα οι ισχυρές πιέσεις στο ευρώ με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί στο 1,2567 δολάρια, κοντά σε χαμηλό 2 ετών.

Ενδεικτικό των διεθνών ανησυχιών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και της στροφής των επενδυτών σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου, αποτελεί η σημερινή πτώσης της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου στη δημοπρασία ύψους 35 δισ. δολ. που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ στο 0,758%, σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2,2% στα 89,85 δολ. και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε και σήμερα πτωτικά 1,9% στα 1.546 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 3,9% στο 1,58 δολ. και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 0,1% στα 16,15 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,05%, στις 12.496,15 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,17% στις 1.318,86 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,39%, στις 2.850,15 μονάδες.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής και τις κόντρες που αναμένεται να εκδηλωθούν, προκλήθηκαν έντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,53% χαμηλότερα στις 5.266 μονάδες, ο DAX έκλεισε 2,33% χαμηλότερα στις 6.286 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 2,62% στις 3.003 μονάδες.

Στο Μιλάνο και την Μαδρίτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v