Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χιονοστιβάδα απωλειών στις διεθνείς αγορές

Οι φήμες για συζητήσεις περί ελληνικής εξόδου προκαλούν ρίγη σε όλο το φάσμα των διεθνών αγορών: Η Wall χάνει 1,5%, ο χρυσός 30 δολ., το πετρέλαιο πέφτει κάτω από τα 90$ και οι ευρωαγορές βούλιαξαν ακόμη πιο βαθιά.

Απώλειες σε όλο το φάσμα των διεθνών αγορών προκαλεί η νευρικότητα για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη, που κλιμακώνεται εν αναμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής στην Ε.Ε.

Η σύνοδος, αν και δεν αναμένεται να «γεννήσει» αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να δώσει κάποιες απαντήσεις –θετικές ή αρνητικές- στην επιδεινούμενη κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,48% στις 12.318 μονάδες, ο S&P κινείται 1,49% χαμηλότερα στις 1.297 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 1,46% στις 2.798 μονάδες.

Εξι μετοχές υποχωρούν σε σχέση με κάθε μια που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 240 εκατομμύρια μετοχές.

Το συμβόλαιο του χρυσού στην Νέα Υόρκη υποχωρεί 30 δολ. στα 1.544 δολ. ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου διολίσθησε κάτω από τα 90 δολ. στα 89,84 δολάρια.

Χθες, η Wall Street έσβησε στην τελευταία ώρα όλα τα κέρδη της υπόλοιπης συνεδρίασης, μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Παπαδήμου ότι "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»..

Το ευρώ, που ξεκίνησε την κάθετη πτώση του από χθες το βράδυ, μετά τις δηλώσεις Παπαδήμου, διολισθαίνει κάθετα αυτή την ώρα και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2010 στο 1,2581 δολ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιούν άτυπη σύνοδο κορυφής για συνομιλίες περί σχεδίων τόνωσης της ανάπτυξης και των οικονομιών. Οι κόντρες που αναμένεται να εκδηλωθούν και ποικίλες φήμες που κυκλοφορούν πριν την σύνοδο, όπως ότι μελετάται επισήμως σχέδιο αντίδρασης σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προκαλούν ένονες πιέσεις στις αγορές.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,53% χαμηλότερα στις 5.266 μονάδες, ο DAX έκλεισε 2,33% χαμηλότερα στις 6.286 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 2,62% στις 3.003 μονάδες.

Στο Μιλάνο και την Μαδρίτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall, ο τίτλος της Dell διολισθαίνει 14% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ η Toll Brothers ενισχύεται 1,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v