Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανική ...υποχώρηση στις αγορές

Με το βλέμμα φιξαρισμένο στην Ισπανία, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν οριακές, μικτές μεταβολές. Πτώση στην Wall παρά τα καλά στατιστικά. Εβδομαδιαία κέρδη 1,5% στην Ευρώπη. Έπεσε κάτω από το 1,25$ το ευρώ.

Με το βλέμμα φιξαρισμένο στην Ισπανία, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν οριακές, μικτές μεταβολές, με πτώση στην Wall παρά τα καλά στατιστικά.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται αυτή την ώρα με πτώση 0,37% στις 12.483 μονάδες, ο S&P υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 1,319 μονάδες, ενώ Nasdaq υποχωρεί 0,13% στις 2.836 μονάδες.

Η αγορά κινείται αρνητικά μολονότι ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών τον Μάιο, καθώς οι Αμερικανοί ένοιωσαν πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των θέσεων εργασίας και τους εισοδήματός τους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης των τιμών της βενζίνης.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό την Δευτέρα λόγω αργίας.

Με τον φόβο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιπτώσεων ντόμινο στις αγορές της ευρωζώνης ως μόνιμο «φόντο» του επενδυτικού περιβάλλοντος, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις σημερινές εξελίξεις έπαιξε σήμερα η Ισπανία, μετά την δήλωση της πλουσιότερης αυτόνομης περιοχής της χώρας, της Καταλονίας, ότι χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Αρνητικό αντίκτυπο στη συνεδρίαση της Wall προκάλεσε και η υποβάθμιση της αξιολόγησης πέντε ισπανικών τραπεζών από τη S&P και συγκεκριμένα των Bankia, Banco Popular Espanol και Bankinter σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-.

Οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές χαρακτηρίστηκαν και σήμερα από μεταβλητότητα, αλλά τα θετικά πρόσημα επικρατούσαν κατά κύριο λόγο μέχρι το μεσημέρι.

Την πρωινή άνοδο ενέπνευσαν οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει με πρόσθετα μέτρα στήριξης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών, καθώς και ότι η Γερμανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων. Θετικά συνέβαλε και η αισθητή βελτίωση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος της Γερμανίας.

Οι φήμες και εξελίξεις αυτές στήριξαν τις αγορές μετοχών και ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ωστόσο η είδηση για την προσφυγή της Καταλονίας, καθώς και οι δηλώσεις από την Κύπρο ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προσφύγει στην οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης, ανέτρεψαν εύκολα την επιφυλακτική άνοδο και πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες το μεσημέρι.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς 0,03% υψηλότερα στις 5.352 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,38% στις 6.340 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,32% στις 3.048 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,5%.

Το ευρώ διολίσθησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το 1,25$ στο 1,2497 δολ.

Ανατροπή από τις θετικές πρωινές κινήσεις επικράτησε και στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με το ισπανικό 10ετές επιτόκιο να ενισχύεται στο 6,3% σβήνοντας την πτώση που επικρατούσε μέχρι το μεσημέρι.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, έντονη κινητικότητα συνεχίζει να επικρατεί γύρω από την υπόθεση Facebook.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι οι ανάδοχοι του ΙΡΟ της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης θα προσαρμόσουν τις τιμές για «ορισμένες εκατοντάδες» εντολές που δόθηκαν στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε με μικτά πρόσημα χθες κι έκλεισε με ελαφρά άνοδο. Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 5% από την αρχή του μήνα, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 5,9% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v