Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το εβδομαδιαίο πτωτικό σερί στη Wall

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο μέτωπο της ισπανικής οικονομίας, οδήγησαν σε πτώση τη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Νέες πιέσεις στο ευρώ στα 1,2519 δολ. Κέρδη στις ευρωαγορές. Κλειστή η Wall τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο μέτωπο της ισπανικής οικονομίας, οδήγησαν σε πτώση τη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Νέες πιέσεις στο ευρώ στα 1,2519 δολ. Κλειστή η Wall τη Δευτέρα.

Εβδομαδιαία άνοδος 0,7% για τον Dow, 1,7% για τον S&P και κέρδη 2,1% γιατον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Στους ρυθμούς των ευρωπαϊκών εξελίξεων κινήθηκε και σήμερα η Wall Street μετά την είδηση ότι η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καλώντας την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για οικονομική ενίσχυση.

Αρνητικό αντίκτυπο στη συνεδρίαση της Wall προκάλεσε και η υποβάθμιση της αξιολόγησης πέντε ισπανικών τραπεζών από τη S&P και συγκεκριμένα των Bankia, Banco Popular Espanol και Bankinter.

Βραχνάς για τους επενδυτές παραμένει για άλλη μια συνεδρίαση το ελληνικό ζήτημα.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Cornerstone Wealth Management, Alan Skrainka, «Οι επενδυτές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όλοι οι έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά τώρα νομίζω ότι οι ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την έξοδό της.»

Συνέπεια των εντεινόμενων ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι επενδυτές στη Wall αγνόησαν τα καλά οικονομικά στοιχεία της ημέρας παρόλο που ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Μάιο εκτινάχθηκε στις 79,3 μονάδες από 76,4 τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλό 4 ετών.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Facebook επέστρεψε σε καθοδική τροχιά σημειώνοντας απώλειες 4,5% στα 31,54 δολ. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές στη Wall από την πτώση της εν λόγω μετοχής οι τραπεζικοί όμιλοι UBS και Citigroup χάνουν 30 εκατ. δολ. και 20 εκατ., αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα λόγω αργίας.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου στα 1,2519 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,2% στα 90,86 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,8% στα 1.573 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 0,8% στο 1,49 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 8,3% στα 14,31 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,60%, στις 12.454,60 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,22% στις 1.317,82 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,07%, στις 2.837,53 μονάδες.

Οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές χαρακτηρίστηκαν και σήμερα από μεταβλητότητα, αλλά τα θετικά πρόσημα επικρατούσαν κατά κύριο λόγο μέχρι το μεσημέρι.

Την πρωινή άνοδο ενέπνευσαν οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει με πρόσθετα μέτρα στήριξης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών, καθώς και ότι η Γερμανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την έκδοση ευρωομολόγων. Θετικά συνέβαλε και η αισθητή βελτίωση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος της Γερμανίας.

Ωστόσο η είδηση για την προσφυγή της Καταλονίας, καθώς και οι δηλώσεις από την Κύπρο ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προσφύγει στην οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης, ανέτρεψαν εύκολα την επιφυλακτική άνοδο και πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες το μεσημέρι.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς 0,03% υψηλότερα στις 5.352 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,38% στις 6.340 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,32% στις 3.048 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v