Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ:Υπέρ τραπεζικής ενοποίησης, ευρωομολόγου

Η ευρωζώνη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης υποστηρίζει η Κομισιόν. Ζητά να μελετηθεί η εισαγωγή ευρωομολόγων κι η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον μηχανισμό ESM.

ΕΕ:Υπέρ τραπεζικής ενοποίησης, ευρωομολόγου
Η ευρωζώνη πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος για να επανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά θα πρέπει επίσης να κινηθεί προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης και να μελετήσει την εισαγωγή ομολόγων ευρωζώνης καθώς και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων ESM.

Η Κομισιόν τάσσεται επίσης υπέρ σχεδίου εγγυήσεων καταθέσεων και χρηματοπιστωτικής εποπτείας για όλη την ευρωζώνη.

Οι ρηξικέλευθες προτάσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση με τις ετήσιες οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν. Τα χρηματιστήρια περιόρισαν τις μεγάλες απώλειες που παρουσίαζαν μέχρι την ώρα της κυκλοφορίας της έκθεσης και το ευρώ ανέκαμψε. Οι συστάσεις πάντως δεν είναι επίσημη πρόταση και θα είναι υποκείμενες σε έντονες αντιδράσεις από κράτη-μέλη. Για να εφαρμοστούν, εξάλλου, θα περάσει σίγουρα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ευρωομόλογο, τραπεζική ένωση, απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) και μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, ζητά σχεδόν ό,τι απορρίπτει το Βερολίνο.

Στη σχετική έκθεση για τον οικονομικό σχεδιασμό της ευρωζώνης, η Κομισιόν αναφέρει ότι πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αλληλεξάρτησης μεταξύ τραπεζών και κρατών. «Μια στενότερη ενοποίηση μεταξύ των μελών της ευρωζώνης με εποπτικές δομές και πρακτικές, με διασυνοριακή διαχείριση κρίσεων και καταμερισμό του βάρους προς την τραπεζική ενοποίηση, θα ήταν ένα σημαντικό συμπλήρωμα στην υπάρχουσα δομή», αναφέρει συγκεκριμένα η Κομισιόν.

Oι θέσεις για την Ισπανία


Παρά την πρωτόγνωρη υιοθέτηση φρασεολογίας υπέρ της ανάπτυξης, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιμένει ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και ζητά νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Επιπλέον, η Κομισιόν φαίνεται να δημιουργεί το έδαφος για μια δυνητικά εκρηκτική διαμάχη με την Γαλλία, λέγοντας ότι το Παρίσι δεν έχει κάνει όσα χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στους στόχους. Εμφανίζεται μάλιστα έτοιμη να επιβάλλει ποινές στην νέα γαλλική κυβέρνηση, αν δεν λάβει άμεσα μέτρα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι θέσεις της για την Ισπανία, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ευρωκρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεμονωμένη αποτίμηση των δημοσιονομικών σχεδίων και των μεταρρυθμίσεων της Ισπανίας αναφέρει ότι η Μαδρίτη μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τον φόρο καυσίμων και τη μείωση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η Κομισιόν επικρίνει την Ισπανία επειδή δεν έχει προωθήσει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, την ρύθμιση των τραπεζών και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρει ότι η Μαδρίτη, αν και έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τις τράπεζες, πρέπει να πατάξει και τις υπόλοιπες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

"H εξασθένιση των μακροοικονομικών προοπτικών μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετα κεφάλαια ενίσχυσης για τις τράπεζες, ειδικά για τις πιο αδύναμες" σημειώνει η Κομισιόν.

"Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι αδύναμες προοπτικές και οι πιο αυστηροί κανόνες στις τραπεζικές προβλέψεις, αυξάνουν τον κίνδυνο πιστωτικών περιορισμών", προσθέτει.

"Επιπρόσθετη προσαρμογή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Για να επιτευχθεί αυτό, η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε όλα τα διοικητικά επίπεδα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση", καταλήγει η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v