Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν την Wall Street

Οι δεσμεύσεις για τόνωση της ρευστότητας σε ευρωζώνη και Βρετανία και τα εγχώρια στατιστικά μεγέθη, στηρίζουν την Wall σε 3η κερδοφόρο συνεδρίαση. Με άνοδο αποχαιρετά η Apple τον S.Jobs. Ευφορία στις ευρωαγορές.

Οι δεσμεύσεις για τόνωση της ρευστότητας σε ευρωζώνη και Βρετανία και τα εγχώρια στατιστικά μεγέθη, στηρίζουν την Wall Street σε άνοδο επί 3η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Μετά από ήπια, μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,02% στις 11.051 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,14% στις 1.156 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 1,43% στις 2.495 μονάδες.

Και στην σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, το επίκεντρο είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη και οι προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης χρεών στις τραπεζες.

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών Βρετανίας και ευρωζώνης με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημιούργησαν ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανήγγειλε νέο κύκλο «ποσοτικής χαλάρωσης», ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στα «εργαλεία» ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.

Ευνοϊκά επέδρασαν και οι ενδείξεις ευρωπαϊκού συντονισμού για την επίλυση της κρίσης, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, κ. Jose Manuel Barroso, που τόνισε ότι η Ε.Ε. θα προτείνει τη συντονισμένη δράση μεταξύ των κρατών, με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, "ώστε να ξεφορτωθούν τα τοξικά προϊόντα που τυχόν διαθέτουν".

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε με εκτίναξη 3,71% στις 5.291,26 μονάδες, ο DAX με άνοδο 3,15% στις 5.645,25 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 3,41% στις 3.075,37 μονάδες.

Από το αμερικανικό στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι o αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά πάντως διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε κατά 6.000 στους 401.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 410.000 αιτήσεις.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές της Apple ενισχύονται 1%, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ιδρυτή της Steve Jobs. Oι αναλυτές εκτιμούν ότι ο θάνατος του Jobs θα επηρεάσει αρνητικά τη μετοχή της Apple τις επόμενες μέρες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του ιαπωνικού γιεν και της βρετανικής λίρας.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο υποχωρεί στα 80,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο στα 1.652,60 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v