Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε ενέργεια η Wall Street

Δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στον κλάδο υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας. Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο. “Άλμα” 5% για το πετρέλαιο.

Δεύτερη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στον κλάδο υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας. “Άλμα” 5% για το πετρέλαιο.

Αναλυτικά, ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 53% από 53,3% προηγουμένως, ωστόσο διαμορφώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και παρέμεινε υψηλότερα από το κρίσιμο όριο του 50% που υποδεικνύει ανάπτυξη.

Παράλληλα, στην αγορά απασχόλησης και συγκεκριμένα στον ιδιωτικό τομέα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 91.000 τον Σεπτέμβριο, σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Miller Tabak, Peter Boockvar, “Τα πρόσφατα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υποδηλώνουν μεν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην παγκόσμια οικονομία αλλά σαφώς είναι καλύτερα απ’ όσο αναμέναμε.”

Από πλευράς τίτλων, ισχυρά κέρδη σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος στη Wall με την μετοχή της Chevron να ενισχύεται 2,8% και της Exxon Mobil 1,5%.

Πρωταγωνιστής της ανόδου στο δείκτη Dow η μετοχή της Cisco με κέρδη 5%.

Άνοδος 3,5% για τη μετοχή της Monsanto μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η διοίκηση.

Επιπλέον κέρδη 9% για την μετοχή της Yahoo μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν για ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Microsoft να καταθέσει πρόταση εξαγοράς του ομίλου.

Στον αντίποδα η μετοχή της εταιρίας λιανικού εμπορίου Costco υποχώρησε 2,7% καθώς τα κέρδη του ομίλου ήταν ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών.

Πιέσεις και στην μετοχή της Bank of New York Mellon, μετά την είδηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Εισαγγελία Νέας Υόρκης κατέθεσαν μήνυση εναντίον της τράπεζας για εξαπάτηση ή παραπλάνηση πελατών όσον αφορά το κόστος των συναλλαγών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ισχυρή άνοδος 5,2% για την τιμή του πετρελαίου στα 79,56 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,6% στα 1.642 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 2,5%, στα 0,61 σεντς ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,1%, στα 17,63 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,21%, στις 10.939,95 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,79%, στις 1.144,03 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 2,32%, στις 2.460,51 μονάδες.

Οι έντονες φήμες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συζητούν μέτρα συντονισμού με τελικό στόχο την αποκατάσταση των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων, στήριξε σε εύρωστη άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από «βουτιά» 5% σε τρεις συνεδριάσεις.

Αγνοώντας την υποβάθμιση των ιταλικών ομολόγων από την Moody’s Investors Service, ο δείκτης FTSE έκλεισε 3,19% υψηλότερα στις 5.102 μονάδες, ο DAX με άνοδο 4,91% στις 5.473 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 4,33% στις 2.974 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το κτίριο όπου στεγάζεται το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εκκενώθηκε μετά από τηλεφώνημα για βόμβα στην αγορά, σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία. Η απειλή στον χρηματιστηριακό πάροχο Deutsche Boerse έγινε μέσω τηλεφώνου στις 16:30 τοπική ώρα και η εκκένωση ολοκληρώθηκε στις 17:00, σαράντα λεπτά περίπου πριν την κανονική ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v