Άνοδος στο νήμα για τη Wall Street

Eπέστρεψαν οι αγοραστές στο τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης και οδήγησαν σε κέρδη τους δείκτες της Wall Street. Φήμες ότι εξετάζεται σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών της γηραιάς ηπείρου. "Βουτιά" νωρίτερα στις ευρωαγορές.

Σε μια έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών στο τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης, οι δείκτες της Wall γύρισαν σε θετικό έδαφος, σβήνοντας τις απώλειες έως και 1% που σημείωναν προηγουμένως οι Dow και S&P.

Η αγορά πήρε τα πάνω της καθώς κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. εξετάζουν τρόπους κοινής δράσης για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη στήριξη τους.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμα υπό εξέταση αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να πειστούν οι αγορές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν της κρίσης χρέους.

Ωστόσο, η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα και οι δραματικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο προκάλεσαν νέες πιέσεις τόσο στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές όσο και στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης στη Wall Street.

Ειδικότερα, για άλλη μια συνεδρίαση, στο επίκεντρο των απωλειών στη Wall βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να υποχωρούν έως και 5%, μέχρις ότου οι δείκτες γυρίσουν ανοδικά.
 
Αφορμή για τις νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο στάθηκαν οι εξελίξεις στην Γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, της οποίας η υψηλή έκθεση 20,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, Ιταλίας και άλλων περιφερειακών οικονομιών, υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου να παρέμβουν προκειμένου να αποτρέψουν επενδυτικό πανικό στις αγορές. Παρά τις παρεμβάσεις η μετοχή της Dexia υποχώρησε σχεδόν 18%.

Ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι εξελίξεις στην Dexia αποτελούν πρόγευση στο τι θα ακολουθήσει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και κατ’ επέκταση και στις ΗΠΑ –σε μικρότερο βαθμό-σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν δεν ληφθούν μέτρα. 

Απώλειες 1% για την μετοχή της Apple με φόντο την παρουσίαση του νέου iPhone.

Από πλευράς χρηματιστηριακών δεικτών και μετά την πτώση άνω του 20% από το υψηλό της 29ης Απριλίου των 1,363,61 μονάδων, ο S&P 500 ανέκαμψε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό για να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Howard Silverblatt, “σε τεχνικό επίπεδο οι 1.090 μονάδες που έφτασε σήμερα ο S&P δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενός «bear market”. Υπάρχει αβεβαιότητα στην χρηματιστηριακή αγορά και οι κυβερνήσεις δείχνουν ανήμπορες να αντιδράσουν μπρος την κρίση».

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Wall βρέθηκε και η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη των ΗΠΑ, Ben Bernanke ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια οικονομία.

Τα στατιστικά μεγέθη για τις εργοστασιακές παραγγελίες Αυγούστου έδειξαν μείωση 0,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,7% στα 1.612 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,4% στα 76,54 δολάρια ανά βαρέλι, σε χαμηλό Σεπτεμβρίου 2010.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 3,2%, στα 0,58 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2%, στα 17,40 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,43%, στις 10.808,26 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 2,24%, στις 1.123,88 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 2,95%, στις 2.404,82 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν και σήμερα, μετά την αναβολή της απόφασης περί της εκταμίευσης της επόμενης δόσης κεφαλαίων βοηθείας προς την Ελλάδα και τις φήμες για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ιδιωτών ομολογιούχων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,58% χαμηλότερα στις 4.944 μονάδες, ο DAX 2,98% στις 5.217 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2,61% στις 2.851 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v