Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιο του ευρώ

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ.

EKT: Αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιο του ευρώ
Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει σταθερό στο 1,5% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, κατά την τακτική συνεδρίαση στο Βερολίνο.

Αμετάβλητα κράτησε η κεντρική τράπεζα και τα επιτόκια marginal δανεισμού (2,25%) και μηχανισμού καταθέσεων (0,75%)

Όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στην συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, ο οποίος θα δώσει ενδείξεις για την μελλοντική στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Πρόκειται για την τελευταία επίσημη παρουσία του κ. Trichet ως κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, καθώς αποχωρεί και δίνει την θέση του στον Ιταλό κ. Mario Draghi.

Η τελευταία αυτή συνέντευξη του κ. Trichet θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους επενδυτές, καθώς η ΕΚΤ πιέζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ώστε να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Αυξάνοντας τις πιέσεις λίγο νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέο κύκλο «ποσοτικής χαλάρωσης» για να τονωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών περιμένουν ότι ο διοικητής της ΕΚΤ πιθανόν να προετοιμάσει τις αγορές για μείωση των επιτοκίων του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πιο πιθανή ακόμη θεωρούν την επαναφορά του μηχανισμού 12μηνων δημοπρασιών και ίσως και την αναβίωση του προγράμματος αγορών καλυμμένων ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v