Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eυρωπαϊκο μαστίγιο στην Wall Street

Η ανησυχία για τις τράπεζες της Ευρώπης μεταδόθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προκαλώντας βαθιές απώλειες στην Wall. Στα ύψη ο δείκτης "φόβου" Vix με άνοδο 20%, νέο ρεκόρ χρυσού στα 1.800 δολάρια.

Ο γαλλικός τραπεζικός ίλιγγος μεταδόθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προκαλώντας νέες βαθιές απώλειες στην Wall Street, που έτσι πρόλαβε μόνο για μια συνεδρίαση να «συνέλθει» από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 3,01% στις 10.902 μονάδες, ο S&P 2,57% στις 1.143 μονάδες, ο Nasdaq 2,3% στις 2.426 μονάδες. Η μεταβλητότητα εκτινάσσεται στα ύψη, με τον δείκτη «φόβου» Vix να ενισχύεται 20% λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στις 41,99 μονάδες.

Τέσσερις μετοχές υποχωρούν για κάθε μια που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου 769 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια το πρωί.

Σειρά φημών και φόβων πίεσαν σε κάθετη πτώση το μεσημέρι τους τραπεζικούς κλάδους των ευρωαγορών, ανατρέποντας την αρχική πρωινή άνοδο και προκαλώντας έντονες απώλειες στους βασικούς δείκτες.

Στο επίκεντρο της τραπεζικής βουτιάς βρέθηκε η Societe Generale που κατέγραψε ρεκόρ απωλειών 23% κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, συμπαρασύροντας σε δραματικές απώλειες τον γαλλικό και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Στο παρασκήνιο της ξαφνικής μεγάλης πτώσης, ακούστηκαν φήμες για επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας. Ωστόσο την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" της χώρας με σταθερό "outlook" επιβεβαίωσε η Moody's, σε ανακοίνωσή της αλλά και η Fitch. Χθες το ίδιο έκανε και η S&P.

Η μετοχή της SocGen έκλεισε τελικώς με πτώση 15%. Ο δείκτης FTSE τερμάτισε με απώλειες 3,05% στις 5.007 μονάδες, ο DAX με πτώση 5,13% στις 5.613 μονάδες, ενώ ο CAC 5,45% χαμηλότερα στις 3.003 μονάδες.

Η επενδυτική ανασφάλεια ώθησε σε νέο ρεκόρ τον χρυσό, που κινείται πλέον πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά.

Η δήλωση της Federal Reserve ότι σκοπεύει να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου στα, σχεδόν μηδενικά, σημερινά επίπεδα, για δύο χρόνια ακόμη τουλάχιστον, προκάλεσε θεαματικό (αν και έντονα νευρικό) ράλι ανακούφισης στην Wall Street, η οποία είχε «βουλιάξει» δραματικά έως 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι δηλώσεις της Fed καταδεικνύουν ωστόσο από την άλλη πλευρά ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση και οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «διπλής ύφεσης».

Ο Dow έκλεισε χθες με κέρδη 4%, τα μεγαλύτερα από τον Μάρτιο 2009, και τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν σήμερα το πρωί με σημαντικά κέρδη.

Κατά τα λοιπά, ανάμεσα στις εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα β΄τριμήνου στις ΗΠΑ, βρίσκονται η Macy’s, η Polo Ralph Lauren, η Walt Disney καθώς και οι Cisco Systems και News Corp. μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η Capital One Financial ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τις επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών της HSBC Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v