Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: Ρεκόρ πτώσης 23%, στα ύψη το CDS

Ρεκόρ πτώσης εμφάνισε η Societe Generale, συμπαρασύροντας σε δραματικές απώλειες τον γαλλικό και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και ανατρέποντας άρδην τα πρωινά κέρδη στις ευρωαγορές.

SocGen: Ρεκόρ πτώσης 23%, στα ύψη το CDS
Ρεκόρ πτώσης εμφάνισε στο χρηματιστήριο του Παρισιού η Societe Generale, συμπαρασύροντας σε δραματικές απώλειες τον γαλλικό και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και ανατρέποντας άρδην τα πρωινά κέρδη στις ευρωαγορές. Η μετοχή της έφτανε να χάνει 23%, εξαιτίας σειράς φημών που κυκλοφόρησαν στην αγορά για την γαλλική τράπεζα και την οικονομία της Γαλλίας. Τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 13%.

Το 5ετές CDS της SocGen εκτινάχθηκε 65 μονάδες βάσης στις 334 μονάδες.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας διέψευσε «όλες τις φήμες» που σχετίζονται με την οικονομική της ευρωστία καθώς και την βιωσιμότητα της αξιολόγησης ΑΑΑ της γαλλικής οικονομίας. Επιπλέον, εκπρόσωπος του γραφείου της γαλλικής Προεδρίας, τόνισε ότι ο οίκος δεν εκπροσωπήθηκε στην πρωινή συνεδρίαση με υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, κατά την οποία συζητήθηκε «η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.» Μια από τις «φήμες» που κυκλοφόρησαν, ανέφερε ότι η γαλλική τράπεζα ζήτησε κυβερνητική αρωγή στην εν λόγω συνεδρίαση. Η τράπεζα προτίθεται μάλιστα να ζητήσει από τις αρχές να γίνει έρευνα προκειμένου να βρεθεί ποιος διέσπειρε τις φήμες.

Οι εξελίξεις γύρω από την SocGen προκάλεσαν δραματικές απώλειες μετά το μεσημέρι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανατρέποντας την αρχική θετική εικόνα που δημιούργησε η υπόσχεση της Fed για διετή περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Οι πρώτες φήμες αφορούσαν επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ενδεχόμενο που διέψευσαν οι οίκοι αξιολόγησης. Ωστόσο, ο προβληματισμός για τη χώρα παραμένει και αυτό εκδηλώνεται τόσο στα ασφάλιστρα κινδύνου όσο και στις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Στη Γαλλία η BNP Paribas έκλεισε με πτώση 8,6% ενώ η Credit Agricole διολίσθησε ως 14%. Εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας, οι διαπραγματεύσεις των μετοχών της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Unicredit, καθώς και της Intesa SanPaolo ανεστάλησαν στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη, αλλά τελικά βρέθηκαν να χάνουν 7%.

Αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για κερδοσκοπικές επιθέσεις από hedge funds, χωρίς να δικαιολογούνται, προς το παρόν, από τα θεμελιώδη δεδομένα ή τους ισολογισμούς των τραπεζών άλλες αφορμές για το ξαφνικό ξεπούλημα. Πολλοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι φήμες για το γαλλικό αξιόχρεο (το οποίο εξάλλου επαναβεβαίωσαν και οι τρεις οίκοι) κυκλοφορούν επί πολλές ημέρες και δεν κρίνονται επαρκείς για να εξηγήσουν τις εξελίξεις.

Μια άλλη φήμη σε μεγάλο οικονομικό blog ανέφερε πως η Societe Generale (που είναι κυρίαρχος οίκος στην αγορά χρυσού) εμφανίστηκε να προσφέρει 12μηνα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά χρυσού του Λονδίνου, σε τίμημα χαμηλότερο από την τιμή των συμβολαίων ενός μηνός. Η φήμη διαψεύστηκε στην συνέχεια και οι διαφορές στις τιμές αποδόθηκαν σε τυπογραφικό λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v