Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση πανικού στη Wall- Βουτιά 630 μ. για Dow

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall με τον Dow Jones να χάνει ακόμα και τις 10.900 μονάδες. Πτώση 6,6% και 6,9% για S&P, Nasdaq. Δεν έπεισε η παρέμβαση Ομπάμα.

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στη Wall με τον Dow να χάνει το ψυχολογικό επίπεδο των 11.000 μονάδων. Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Δεκέμβριο του 2008 σημείωσαν οι δείκτες Dow και S&P. 

Επικαλούμενη τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τα χρέη, η Standard & Poors προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας -την πρώτη στην ιστορία της- και συγκεκριμένα σε “AA+” από “AAA” προηγουμένως, προκαλώντας τριγμούς στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις την Δευτέρα.

Ειδικότερα νωρίς το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες έως και 3,8% (ο δείκτης της Σαγκάης στην Κίνα) και στην Ευρώπη η πτώση άγγιξε το 5% (ο γερμανικός δείκτης DAX) ενώ οι απώλειες στη Wall ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη των αναλυτών οι οποίοι έως την έναρξη της συνεδρίασης εμφανίζονταν καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη και ως ένα βαθμό έχει προεξοφληθεί από την αγορά. Ωστόσο διαψεύστηκαν.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στη Wall Street αποτελούν οι περισσότερες από 1.000 μετοχές που «χτύπησαν» χαμηλά 52 εβδομάδων, με τον όγκο συναλλαγών λίγο πριν το κλείσιμο και εν μέσω θέρους να είναι ο μεγαλύτερος αυτής της χρονιάς.

"Βουτιά" 22% για την μετοχή της Bank of America που πρωταγωνίστησε στην πτώση του Dow. Αντίστοιχα απώλειες 16% για την Citigroup, 8% για την Caterpillar και 7% για τον πετρελαϊκό κολοσσό της Chevron.

Επιπλέον ο δείκτης VIX που αποτυπώνει την μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια εκτινάχθηκε κατά 40% σε υψηλό 2009.

Νωρίτερα, σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Obama και σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τις ανησυχίες για την πραγματική θέση της αμερικανικής οικονομίας, επισήμανε ότι η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ παραμένει “ΑΑΑ” από την αγορά και δεν χρειάζεται κάποιον οίκο αξιολόγησης να του επισημάνει την ανάγκη μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη μείωση του ελλείμματος.

Ωστόσο η αναφορά του ότι «δεν απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις», βύθισε περαιτέρω το χρηματιστήριο της Wall, δύο μόλις ώρες πριν το πέρας της συνεδρίασης με τον Dow να χάνει το ψυχολογικό επίπεδο των 11.000 μονάδων που μέχρι εκείνη την ώρα κρατούσε οριακά.

Επιπλέον, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner, με σημερινές του δηλώσεις είχε χαρακτηρίσει κάκιστες τις εκτιμήσεις της S&P, αναφερόμενος στο λάθος κατά 2 τρισ. δολάρια του οίκου αξιολόγησης στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P φαίνεται να ενόχλησε και τον δισεκατομμυριούχο Warren Buffet ο οποίος υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν αλλάζει την επενδυτική του θέση σε ομόλογα των ΗΠΑ. Παράλληλα επισήμανε ότι το αμερικανικό χρέος είναι τοποθετημένο σε δολάρια γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τυπώσει περισσότερο χρήμα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της παρά την απειλή πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά.

Η απάντηση όμως της S&P ήταν άμεση καθώς ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της Berkshire Hathaway (ιδιοκτησίας Buffett) με αφορμή την σημαντική έκθεση του ομίλου σε αμερικανικά ομόλογα.

Πρακτικά όμως τι σημαίνει η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P;

Σύμφωνα με έκθεση της Citi οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Συγκεκριμένα ο οίκος εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 10 έως 20 μονάδες βάσης ενώ μακροπρόθεσμα το κόστος από την αύξηση του δανεισμού δε θα ξεπεράσει τις 20 με 25 μονάδες βάσης καθώς οι μεγάλοι δανειστές των ΗΠΑ δύσκολα θα αλλάξουν επενδυτική πολιτική εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ρευστότητα και το μεγάλο βάθος της αγοράς.

Την έκθεση όμως της Citi δεν φαίνεται να συμμερίστηκαν οι επενδυτές στη Wall, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.716 δολ./oz. Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 6,8% στα 80,99 δολ. ανά βαρέλι, σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2011.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου ενώ ενισχύθηκε σε σχέση με το ευρώ στα 1,4263 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 11% στα 1,03 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 7,8%, στα 21,68 δολάρια.

Τελικά, στη Wall, o Dow “βούλιαξε” 5,55% στις 10.809,85 μονάδες, ο S&P με πτώση 6,66% στις 1.199,39 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 6,9%, στις 2.357,69 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 3,39% στις 5.069 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 5,02% στις 5.923 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι τερμάτισε με πτώση 4,68% στις 3.125 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v