Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακατάσχετη... αιμορραγία στη Wall Street

Τη σκυτάλη της πτώσης από Ευρώπη και Ασία παίρνουν οι ΗΠΑ, με τους δείκτες να υποχωρούν άνω του 3% εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση. "Βουτιά" 5% για πετρέλαιο, πτώση για χρυσό. Πιέσεις σε 10ετή ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι μετοχές στη Wall μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα στις 400.000. Αν και το νούμερο ήταν καλύτερο από ότι αναμενόταν, οι αναλυτές περίμεναν αύξηση των αιτήσεων στις 405.000, εξακολουθεί να δείχνει την αδυναμία της αγοράς εργασίας και εντείνει τους φόβους για νέα ύφεση.

Ο Dow σημειώνει πτώση 3,10% στις 11.508 μονάδες, ο Nasdaq 3,77% στις 2.591 μονάδες, ο S&P 3,6% στις 1.215 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο, χάνοντας τα 90 δολάρια με πτώση 5% στα 87 δολάρια και πτωτικά κινείται ο χρυσός, στα 1.659 δολάρια την ουγκιά.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Kraft ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στον διαχωρισμό δύο τμημάτων της πριν το τέλος του 2012, με τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 6%.

Η μετοχή της General Motors κινείται ανοδικά 3%, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας ότι τα κέρδη β’ τριμήνου διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 2,5 δισ. δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο σημειώνει κέρδη 4% έναντι του γιεν, ύστερα από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Το δολάριο κινείται ανοδικά και σε σχέση με το ευρώ και την βρετανική λίρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς χρεογράφου διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτικά η απόδοση του 2ετούς υποχωρεί στο 0,26% και αντίστοιχα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,5%.

Σπάνε ισχυρές στηρίξεις

Σε επίπεδα χαμηλότερα των 6.500 μονάδων διαμορφώνεται πλέον ο γερμανικός δείκτης DAX αφού διέσπασε καθοδικά την ισχυρή περιοχή στήριξης στο χαμηλό έτους με την ταχύτητα της πτώσης να αυξάνεται και τις απώλειες να μεγεθύνονται σημαντικά προς τις 6.400 μονάδες, φτάνοντας πάνω από 3%.

Παρόμοια η εικόνα στις αμερικάνικες αγορές με πωλήσεις across the board σε S&P 500, DJI αλλά και Nasqaq. Η διάσπαση των 1.250 μονάδων στον S&P 500 οδηγεί την αγορά σε νέα χαμηλά έτους, διασπώντας ταυτόχρονα και την ανοδική τάση που διατηρούσε ο βασικός αμερικανικός δείκτης από το Μάρτιο του 2009.

Απώλειες άνω του 3% και για το DJ Industrial. Το χαμηλό του Μαρτίου 2011 για το δείκτη βαρόμετρο ήταν οι 11.548 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί και τελευταία οχυρό των ταύρων. Πιέση δέχεται και ο FSTE 100 στο Λονδίνο καθώς υποχωρεί κάτω της ισχυρής στήριξης των 5.519 μονάδων και πλέον ¨φλερτάρει» με τη ζώνη τιμών γύρω από τις 5.350 μονάδες.

Οι φόβοι της ύφεσης και η αδυναμία απάντησης

Η επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το α΄ εξάμηνο μόλις κατά 1%, σε συνδυασμό με τη μείωση, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούλιο, την υποχώρηση των εργοστασιακών παραγγελιών και την πτώση του δείκτη υπηρεσιών ISM, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η αμερικανική οικονομία έχει τραβήξει χειρόφρενο.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν βρήκαν παρηγοριά στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Νωρίτερα σήμερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε πως "θα διατηρήσουμε όλες τις διαδικασίες αναχρηματοδότησης του συστήματος για όσο χρειαστεί, τουλάχιστον έως τις 17 Ιανουαρίου του 2012". Παράλληλα, ερωτηθείς για το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται, αν και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΕΚΤ έχει προβεί σήμερα σε αγορές τίτλων.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters στην αγορά, η κεντρική τράπεζα έχει βγει σήμερα στη δευτερογενή αγορά και αγοράζει ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Τρισέ δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις αγορές, καθώς τα δεκαετή ιταλικά και ισπανικά ομόλογα κινούνται πτωτικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να πλησιάζουν τα χθεσινά επίπεδα.

Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου βρίσκεται στο 6,236 % (από 6,28% χθες), με το spread στις 400 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του ισπανικού ομολόγου βρίσκεται στα 6,344% (από 6,41% χθές), με το spread στις 409 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v