Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δείκτης μεταποίησης "πάγωσε" τη Wall Street

H «βουτιά» σε χαμηλό 2 ετών του δείκτη μεταποίησης, πίεσε χαμηλότερα τη Wall παρά την συμβιβαστική λύση για το χρέος στις ΗΠΑ. Προς ψήφιση πλέον το κρίσιμο νομοσχέδιο. Ισχυρές πιέσεις στον ευρωπαικό νότο.

Η «βουτιά» σε χαμηλό 2 ετών του δείκτη μεταποίησης, πίεσε χαμηλότερα τη Wall παρά την συμβιβαστική λύση για το χρέος στις ΗΠΑ. Προς ψήφιση πλέον το κρίσιμο νομοσχέδιο.

Η συμβιβαστική λύση έστω και στο παραπέντε (μόλις μία μέρα πριν το αμερικανικό δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών) που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με την αύξηση των περιθωρίων χρέους της χώρας προκάλεσε ένα μικρό ράλι στους χρηματιστηριακούς δείκτες στην έναρξη της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα οι ηγέτες των ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, η οποία προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας κατά 2,1 τρισ. δολ. και την περικοπή έως 2,5 τρισ. δολ. του ελλείμματος μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο οι αμφιβολίες επικύρωσης της εν λόγω συμφωνίας τόσο από την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία καθώς πολλά στελέχη και των δύο παρατάξεων δείχνουν δυσαρέσκεια με τους όρους του νομοσχεδίου.

Επιπλέον ο αρχικός ενθουσιασμός από τις εξελίξεις στην κρίση χρέους στις ΗΠΑ γρήγορα κόπασε μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στις 50,9 μονάδες, προκαλώντας πιέσεις ρευστοποιήσεων στη Wall.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Fort Pitt Capital Group, Kim Forrest, “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα οικονομικά στοιχεία τα οποία ουσιαστικά προειδοποιούν ότι η οικονομική θέση των ΗΠΑ χειροτερεύει. Στις αρχές του έτους αναμέναμε να υπάρχει σταδιακή βελτίωση των οικονομικών στοιχείων όμως όλες οι αρνητικές εκπλήξεις προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.»

Στο εταιρικό μέτωπο η ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας HSBC ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 25.000 θέσεων εργασίας έως το 2015 πιέζει τον τίτλο χαμηλότερα 1% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης στη Wall.

Παράλληλα οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν σημαντικά καθώς γνωστοποιήθηκε ότι στο πρόγραμμα περικοπών του ελλείμματος περιλαμβάνεται μείωση στις κυβερνητικές δαπάνες σε συμβόλαια του Υπουργείου ‘Άμυνας, ύψους 2,4 τρισ. δολ. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου και του γεν μετά την απροσδόκητη πτώση σε χαμηλό 2 ετών του δείκτη μεταποίησης στις ΗΠΑ. Ωστόσο το αμερικανικό νόμισμα κράτησε τα προσχήματα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο στα 1,4242 δολ. από 1,438 την Παρασκευή.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, οι τιμές αμερικανικών χρεογράφων κινήθηκαν υψηλότερα με την απόδοση του 10ετούς να διαπραγματεύεται σε χαμηλό Νοεμβρίου μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,55% στα 1.627 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,45% στα 95,28 δολ. ανά βαρέλι.

Στη Wall Street ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 12.132,49 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,41% στις 1.286,8 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,43% στις 2.744,41 μονάδες.

Στην Ευρώπη, με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απροσδόκητη πτώση του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,7% στις 5.774,43 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 2,86% στις 6.953,98 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,31% στις 3.588,05 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε βουτιά 3,87% στις 17.720,40 μονάδες και της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 3,24% στις 9.318,2 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v