Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασθενική αντίδραση Wall με το βλέμμα στο χρέος

Η ευχάριστη έκπληξη στην απασχόληση βοηθά την Wall να αντιδράσει μετά την χειρότερη συνεδρίαση 8 εβδομάδων, αλλά η ανάκαμψη είναι ασθενική καθώς το αδιέξοδο στο αμερικανικό χρέος στοιχειώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Η ευχάριστη έκπληξη από την αγορά εργασίας βοηθά την Wall Street να ανακάμψει μετά την χειρότερη συνεδρίαση 8 εβδομάδων, αλλά τα ανοδικά περιθώρια παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα καθώς το αδιέξοδο στο αμερικανικό χρέος «στοιχειώνει» την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,08% στις 12.315 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,03% στις 1.305 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,14% στις 2.761 μονάδες.

H Wall Street έκλεισε χθες με σημαντικές απώλειες επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση και ο Dow Jones υπέστη πτώση 1,6%.

Όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στις συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου του χρέους, ώστε να αποτραπεί μια στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει σήμερα επί του αναθεωρημένου σχεδίου αύξησης του ορίου του ελλείμματος, στο οποιο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner προειδοποίησε ότι, αν δεν επιτευχθεί αύξηση του ορίου του χρέους έως της 2 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Τα πολλά επιχειρηματικά νέα της ημέρας είναι στην πλειοψηφία τους ευνοϊκά, αλλά οι επενδυτές δεν δίνουν μεγάλη έμφαση, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα δυσκολεύει την προσδοκία συνέχισης της βελτίωσης των επιχειρηματικών κερδών.

Αποτελέσματα β΄τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα μεταξύ άλλων η ExxonMobil, η Bristol-Myers Squibb, η E.I. DuPont de Nemours & Co., η Time Warner Cable, η Colgate-Palmolive.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις ΗΠΑ αισθητά και διαμορφώθηκε κάτω από το «όριο» των 400.000. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα μειώθηκαν κατά 24.000 στις 398.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Η απουσία προόδου στο αμερικανικό χρέος ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τράπεζες και οι χημικές επιχειρήσεις. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,4% στις 5.833 μονάδες,, ο DAX 1,48% στις 7.145 μονάδες, ο CAC 1,09% στις 3.693 μονάδες.

Και τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν χαμηλότερα, με επιβάρυνση κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ουάσιγκτον.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 11 σεντς στα 97,51 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός κερδίζει 80 σεντς στα 1.615 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v