Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρέος και Fed "γονάτισαν" τη Wall Street

Η αμερικανική κρίση χρέους σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βλέπει η Fed, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στη Wall. Ενισχύθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ΗΠΑ. 

Η αμερικανική κρίση χρέους σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βλέπει η Fed, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στη Wall. Ενισχύθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ΗΠΑ. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η Standard & Poors μπορεί να μην βλέπει πιθανή χρεοκοπία της αμερικανικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης, Deven Sharma, ωστόσο οι επενδυτές δείχνουν δύσπιστοι ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση των περιθωρίων χρέους της χώρας.

Μόλις 6 ημέρες απέμειναν έως την καταληκτική ημερομηνία της 2ης Αυγούστου και όλοι πλέον στις ΗΠΑ εξετάζουν τις συνέπειες από την ενδεχόμενη παύση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου και της συνεπαγόμενης υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επανασχεδιάζει το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου χρέους και περικοπές των δαπανών, μετά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου από την επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσο, με το επιχείρημα ότι οι περικοπές δαπανών ήταν μικρότερες απ’ όσο είχε συζητηθεί. Σημειώνεται ότι η βουλή πρόκειται να ψηφίσει επί του νέου νομοσχεδίου την Πέμπτη, αντί για την Τετάρτη που αναμενόταν.

Νωρίτερα το κόστος ασφάλισης των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε σημαντικά και με βάση τα στοιχεία της εταιρίας χρηματιστηριακών δεδομένων CMA, τα CDS των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύθηκαν 6,92%. Το spread στο 5ετές CDS των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 62,63 έναντι 58,1.

Παράλληλα με την αβεβαιότητα που επικρατεί για την κρίση χρέους στις ΗΠΑ, η σημερινή δημοσίευση της Beige Book από την Fed, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών, ότι πλέον το στοίχημα της σταθερής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας έχει αρχίσει να χάνεται.

Συγκεκριμένα τα στελέχη της Fed βλέπουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τουλάχιστον στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αγορά εργασίας παραμένει εξασθενισμένη.

Αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά είχε και η κάμψη 2,1% στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούνιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου της Amazon δεν στάθηκαν αρκετά ώστε να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στη Wall με την μετοχή ωστόσο να σημειώνει αξιόλογη άνοδο 3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,10% στα 1,617 δολ./oz και το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά 2,2% στα 97,38 δολ. ανά βαρέλι μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 2,2% στα 1,35 δολάρια ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,2% στα 26,33 δολάρια. 

Τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street καθώς ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,59% στις 12.302,70 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,02% στις 1.304,9 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,65% στις 2.764,79 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν με αρνητικά πρόσημα από το πρωί, αλλά οι σημαντικές απώλειες στην Wall Street το απόγευμα επέτειναν τις απώλειες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,23% στις 5.857 μονάδες, ο DAX 1,25% χαμηλότερα στις 7.253 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,4% στις 3.734 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v