Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή των εξελίξεων η Wall

Τα καλά στοιχεία τόσο στην στεγαστική αγορά όσο και στην απασχόληση δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. Παραμένουν οι ανησυχίες για την κρίση χρέους εν αναμονή των εξελίξεων.

Παραμένει στο προσκήνιο των εξελίξεων ο βραχνάς από την κρίση χρέους στις ΗΠΑ καθώς τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και η απροσδόκητη άνοδος στις πωλήσεις ακινήτων δεν κατάφεραν να διατηρήσουν έως το τέλος της συνεδρίασης το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.
 
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα καθώς ούτε και σήμερα, (τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Wall) δεν υπήρξε καμία σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την αύξηση των περιθωρίων χρέους στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, αργά το βράδυ ανακοινώθηκε νέα αναβολή της ψήφισης επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής, του Ρεπουμπλικανού John Boehner
, για την μείωση του ελλείμματος κατά 917 δισ. δολ. εντός 10ετίας και την αύξηση του ορίου του χρέους κατά 900 δισ. δολ. στα 15,2 τρισ. δολ.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ότι θα επηρεάσει την τάση στην αυριανή συνεδρίαση, όχι μόνο στη Wall αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει τους Αντιπροσώπους σε μια συμβιβαστική λύση, προειδοποίησε ότι, αν δεν επιτευχθεί αύξηση του ορίου χρέους έως της 2 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών.

Όπως σημειώνει άλλωστε ο αναλυτής της Stifel Nicolaus,Tom Schrader “ η αγορά στέλνει μήνυμα στην Ουάσιγκτον για εθνική συνεννόηση όσον αφορά το χρέος. Δε νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν αλλά οι πολιτικοί χρησιμοποιούν επικίνδυνες τακτικές που κάνουν τους επενδυτές νευρικούς".

Και η νευρικότητα των επενδυτών εκδηλώθηκε και σήμερα καθώς παρά την αρχική ανοδική τάση στη Wall με αφορμή την απροσδόκητη αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, τελικά οι δείκτες τερμάτισαν για 5η διαδοχική συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος με μόνη εξαίρεση τον Nasdaq.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Exxon Mobil ανακοίνωσε κερδοφορία β’ τριμήνου κατώτερη των προσδοκιών, στα 10,7 δισ. δολάρια με την μετοχή να υποχωρεί 2% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. 

Επιπλέον, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησε και η Sprints με τον τίτλο να σημειώνει «βουτιά» σχεδόν 18%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε νέο ιστορικό χαμηλό κινήθηκε το δολάριο έναντι του ελβετικού φράγκου και αντίστοιχα σε επίπεδα προ β’ παγκοσμίου πολέμου υποχώρησε το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γεν καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στις ΗΠΑ στρέφουν τους επενδυτές μακριά από πρότερη «ασφάλεια» του πράσινου χαρτονομίσματος.

Παράλληλα, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,05% στα 1,618 δολ./oz ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 97,21 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 1,5% στα 1,34 δολάρια ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,65% στα 26,10 δολάρια. 

Στη Wall Street ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 12.340,11 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,32% στις 1.301,1 μονάδες και ο Nasdaq οριακά υψηλότερα 0,05% στις 2.766,25 μονάδες.

Η αρχική θετική αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις, βοήθησε τους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών να κλείσουν με μικτά πρόσημα μετά από μια πτωτική συνεδρίαση.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε 0,28% υψηλότερα στις 5.873 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη 0,86% χαμηλότερα στις 7.190 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι 0,57% χαμηλότερα στις 3.713 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v