Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 4,2% για τον Dow Jones

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Παραμένει το αδιέξοδο για το αμερικανικό χρέος. Μηνιαίες απώλειες 2% για Dow και S&P. Πτώση στις ευρωαγορές.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανάπτυξης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Παραμένει το αδιέξοδο για το αμερικανικό χρέος.

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,2% για τον Dow, 3,9% για τον S&P και 3,6% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Oι δύο πολιτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, δείχνουν να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση τόσο για τη μείωση του ελλείμματος όσο και για την αύξηση των περιθωρίων χρέους παρόλο που έχουν απομείνει μόλις τρεις μέρες έως ότου το αμερικανικό δημόσιο κηρύξει παύση πληρωμών.

Παράλληλα, η νέα παρέμβαση-έκκληση Obama σε Δημοκρατικούς και Ρεμπουμπλικανούς να συναινέσουν σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έστω και αν αποτελέσει βραχυπρόθεσμη λύση, καθώς ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα... αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ίσως εντός του Σαββατοκύριακου βρεθεί η χρυσή τομή στο πρόβλημα που απειλεί με υποβάθμιση την αμερικανική οικονομία.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Canaccord Adams, Dave Rovelli, “οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι ανόητοι του Κογκρέσου θα έχουν βρει μια λύση έως την Δευτέρα."

Ωστόσο οι δείκτες της Wall παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο ήταν σαφώς κατώτερος των προσδοκιών, προσθέτοντας ένα επιπλέον πρόβλημα στην οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Obama.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία έτρεξε με 1,3% στο 12μηνο έναντι 1,8% που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ στο α’ τρίμηνο το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στο πλανήτη αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η φαρμακοβιομηχανία Merck υποχωρεί 2% (λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης) καθώς ανακοίνωσε τις προθέσεις της να προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού της κατά 12% έως το 2015.

Παράλληλα η μετοχή της Newell Rubbermaid ενισχύεται 9% μετά την γνωστοποίηση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στο β’ τρίμηνο.

Στην αγορά συναλλάγματος σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε το ελβετικό φράγκο σε σχέση τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο μετά τον αισθητά μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο.

Αντίστοιχα στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.627 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 95,78 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εντός του 2011 σημείωσε σήμερα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο 2,78% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 1,5% στα 1,32 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,42% στα 25,92 δολάρια.

Στη Wall Street ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 12.143,24 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,65% στις 1.292,1 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,36% στις 2.756,38 μονάδες.

Τα δυσοίωνα αμερικανικά δεδομένα, καθώς και η προειδοποίηση του οίκου Moody’s για υποβάθμιση της Ισπανίας, άσκησαν νέες πιέσεις στους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,99% χαμηλότερα στις 5.815 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 0,44% στις 7.159 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι με πτώση 1,07% στις 3.673 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v