Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατήφεια στην Wall λόγω ΑΕΠ και χρέους

Η επενδυτική νευρικότητα μπροστά στο αδιέξοδο των συνομιλιών για το αμερικανικό χρέος επιτείνεται μετά την ανακοίνωση του ασθενικού ΑΕΠ και η Wall κινείται με έντονες απώλειες.

Η επενδυτική νευρικότητα μπροστά στο αδιέξοδο των συνομιλιών για το αμερικανικό χρέος επιτείνεται μετά την ανακοίνωση του «ασθενικού» ΑΕΠ β΄τριμήνου και οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κινούνται με έντονες απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones ξεκινά την συνεδρίαση κάτω από τις 12.200 μονάδες, για πρώτη φορά σε ένα μήνα, στις 12.126 μονάδες με πτώση 0,9%, ο S&P υποχωρεί 1,01% στις 1.288 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,07% στις 2.737 μονάδες.

Η Wall Street, μετά από αρχική θετική αντίδραση, έκλεισε με νέες απώλειες χθες, εξαιτίας του αδιεξόδου στις συνομιλίες για μείωση του ελλείμματος και αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέβαλε την ψηφοφορία επί του σχεδίου για την αύξηση του ορίου του χρέους, καθώς δεν εξασφάλισε αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς ώστε να διασφαλίσει την έγκριση.

Τα futures στην Wall Street διολίσθησαν κάθετα όταν ανακοινώθηκε η αναβολή, ενώ η ανακοίνωση της σημαντικής επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας πίεσε ακόμη χαμηλότερα τα συμβόλαια.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο β΄τρίμηνο με ρυθμό αισθητά χαμηλότερο από του προηγούμενου τριμήνου καθώς και των προσδοκιών των αναλυτών, σύμφωνα με την αρχική καταμέτρηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 1,3% στο 12μηνο έναντι 1,9% στο α΄τριμηνο.

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο χρέος και την οικονομία αποσπούν την προσοχή των επενδυτών από τα επιχειρηματικά κέρδη, που παραμένουν πλούσια σε αριθμό, καθώς κλιμακώνεται η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β΄τριμήνου.

Αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα μεταξύ άλλων οι Newell Rubbermaid, Aon, Amgen, Chevron καθώς και η Starbucks αργά χθες το βράδυ.

Τα δυσοίωνα αμερικανικά δεδομένα, καθώς και η προειδοποιήση του οίκου Moody’s για υποβαθμιση της Ισπανίας, ασκούν νέες πιέσεις στους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,25% στις 5.800 μονάδες, ο DAX 1,3% στις 7.098 μονάδες, ενώ ο CAC 1,93% στις 3.641 μονάδες.

Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισαν και οι περισσότερες ασιατικές αγορές.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 66 σεντς στα 96,78 δολ. ανά βαρέλι στη Ν. Υόρκη, ενώ ο χρυσός κερδίζει 1,8 δολ. στα 1.615,2 δολ. ανά ουγκιά.

Το δολάριο παραμένει πιεσμένο και υποχωρεί 0,2% έναντι του γεν, αλλά και το ευρώ πιέζεται και υποχωρεί 0,5% στο 1,4259 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v