Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δείκτης ISM πιέζει τη Wall

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δείκτη μεταποίησης ISM και η ανησυχία για μια πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ, οδηγούν σε πτώση τις μετοχές στη Wall. Αρνητικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη για δολάριο.

Υποχωρούν οι μετοχές στη Wall καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα του δείκτη μεταποίησης ISM και η ανησυχία για μια πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ, ανέτρεψαν τον αρχικό ενθουσιασμό για τη συμφωνία στο όριο του χρέους.

Η συμφωνία για το όριο του χρέους αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Δευτέρας και θα περιλαμβάνει μείωση δαπανών ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων και αύξηση του ορίου του χρέους κατά 2,1 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις και ανέστρεψε πλήρως το κλίμα στη Wall.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 50,9 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,4 μονάδων.

Εν τω μεταξύ, παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας επικρατεί ακόμα ανησυχία για μια πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

"Τελικά πλησιάζουμε σε μια υποβάθμιση, εξαρτάται από την Moody's, την S&P και την Fitch " δήλωσε ο ιδρυτής της PIMCO, Bill Gross.

Ο δείκτης Dow υποχωρεί 1,03% στις 12.018 μονάδες, ο S&P 1,15% στις 1.277 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,18% στις 2.724 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο ο τραπεζικός κολοσσός HSBC ανακοίνωσε αύξηση 3,3% στα κέρδη προ φόρων και απολύσεις 30.000 υπαλλήλων, με τις μετοχές να σημειώνουν αύξηση 1 %.

Υποχωρούν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, καθώς η συμφωνία για το χρέος περιλαμβάνει μείωση δαπανών κατά 2,4 τρισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Northrop Grumman's υποχωρούν 2,5%, ενώ απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Lockheed Martin, Raytheon και General Dynamics.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο σημειώνει κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

Στις αγορές εμπορευμάτων το πετρέλαιο υποχωρεί στα 94.14 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός αναρριχάται στα 1,632 δολάρια η ουγκιά.

Αρνητικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,70% στις 5.774 μονάδες, ο CAC με απώλειες 2,31% στις 3.588 μονάδες, ενώ ο DAX υποχώρησε κατά 2,86% στις 6.954 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v