Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" στη Wall- Όγδοη πτώση για τον Dow

Οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας με αφορμή την απροσδόκητη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες, πίεσαν τον Dow κάτω από τις 12.000 μ.

Οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας με αφορμή την απροσδόκητη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες, πίεσαν τον Dow κάτω από τις 12.000 μονάδες.

Αναλυτικά οι καταναλωτικές δαπάνες στον Ιούνιο μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 20 διαδοχικούς μήνες ανόδου, κατά 0,2% ενώ το εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε οριακά 0,1%, καταγράφοντας ουσιαστικά την μικρότερη αύξηση από τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης, μειώθηκε κατά 0,2% ενώ ο βασικός δείκτης τιμών, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,1%.

Επιπλέον την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα κρίσιμα στοιχεία ανεργίας Ιουλίου στις ΗΠΑ με τους αναλυτές να προβλέπουν σταθεροποίηση του δείκτη στο 9,2%.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της BWF Financial, Hamed Khorsand,«υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την επιβράδυνση που παρουσιάζει η αμερικανική ανάπτυξη.»

Στο μέτωπο της κρίσης χρέους, μπορεί σήμερα η Γερουσία να έδωσε την τελική έγκριση για την αύξηση των περιθωρίων δανεισμού με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά, ωστόσο η απόφαση αυτή πλέον δεν εγγυάται τη μη υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους.

Σαν μια πρώτη αντίδραση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισήμανε ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας των ΗΠΑ είναι πλέον περιορισμένες, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικής αναθεώρησης των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας, έως τα τέλη Αυγούστου.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος Obama σε ομιλία του αμέσως μετά την έγκριση των περιθωρίων δανεισμού της χώρας τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δε θα βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία οι περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες που προβλέπει το νομοσχέδιο.
 
Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων, η μετοχή της NYSE Euronext υποχώρησε 4% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer σημείωσε πτώση 3,8% καθώς τα κέρδη του ομίλου, μπορεί οριακά να ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ωστόσο ήταν σαφώς κάτω από τα περσινά επίπεδα κερδοφορίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.654 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,4% στα 93,59 δολ. ανά βαρέλι.

Επιπλέον στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς χρεογράφου υποχώρησε σε χαμηλό 9 μηνών, οριακά κάτω από το 4% καθώς η μείωση στις ομοσπονδιακές δαπάνες που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψήφισε σήμερα η Γερουσία, προκαλεί ανησυχίες για περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 2,8% στα 1,23 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 3,7% στα 24,18 δολάρια.

Στη Wall Street ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,19% στις 11.866,62 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,56% στις 1.254 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,75% στις 2.699,24 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι νέες πιέσεις στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα και οι σαφώς κατώτερες των αναμενόμενων μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική πτώση τους δείκτες στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 5.718,39 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 2,26% στις 6.796,75 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,82% στις 3.522,79 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε βουτιά 2,53% στις 17.272,80 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v