Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική συνεδρίαση στη Wall Street

Κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 11.000 μονάδων ο Dow με τις απώλειες για S&P και Nasdaq να αγγίζουν το 5,5%. Στα 1.721$ ο χρυσός, βουτιά πετρελαίου, στα ύψη ο δείκτης μεταβλητότητας Vix. Με απώλειες 5% έκλεισε ο DAX.

Δραματικές συνεδριάσεις εκτυλίσσονται στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, με τους επενδυτές να συρρέουν στα «καταφύγια» όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο και να ξεφορτώνονται μετοχές και βιομηχανικά εμπορεύματα.

Ούτε το διάγγελμα του προέδρου Obama δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη Wall Street με τους δείκτες να υποχωρούν σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και συγκεκριμένα με τον Dow να διαπραγματεύεται κάτω από τις 11.000 μονάδες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Obama υποστήριξε ότι δεν απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις αλλά φορολογικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές σε προγράμματα όπως αυτό της υγειονομικής περίθαλψης.

Αναλυτικά, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση του αμερικανικού χρέους από την Standard & Poor’s, ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει απώλειες 4,5% στις 10.931 μονάδες, ο S&P 5,3% στις 1.134 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 5,4% στις 2.397 μονάδες.

Πάνω από 1.000 μετοχές στο New York Stock Exchange «χτύπησαν» χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ ο όγκος συναλλαγών είναι το πρωί ο δεύτερος μεγαλύτερος αυτής της χρονιάς. Περίπου 7 δισ. μετοχές αλλάζουν χέρια στο New York Stock Exchange, το NYSE Amex και το Nasdaq μεσημέρι, τοπική ώρα.

Οι χαμένοι ξεπερνούν τους κερδισμένους στο NYSE σε αναλογία 30 προς 1 μετοχή.
Ανάμεσα στις μετοχές που κινούνται σε χαμηλά 52 εβδομάδων, βρίσκονται οι JPMorgan Chase (-5,6%), η Goldman Sachs (-5,3%), ενώ η Bank of America βουλιάζει 14,3% και η Cisco Systems 3,8%.

Πτώση 11% καταγράφει το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας, στο 1,04 δολάριο, ενώ της Coca Cola 3Ε υποχωρεί κατά 7,1% στα 21,84 δολάρια.

Εκτίναξη 23% καταγράφει ο δείκτης VIX, που αποτυπώνει την μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο δείκτης διαμορφώνεται στις 40 μονάδες.

Η S&P υποβάθμισε την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street, την αξιολόγηση ΑΑΑ της αμερικανικής οικονομίας, , σε μια κίνηση που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ασύλληπτη και προκάλεσε τριγμούς στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο οίκος έθεσε υπό αρνητικό outlook το αμερικανικό χρέος.

Παρά το σοκ, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η πρώτη στην ιστορία υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, ήταν αναμενόμενη και έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί στις αγορές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με συνολικές απώλειες 5,8% ενώ ο S&P 500 εμφάνισε απώλειες 7,2% και ο Nasdaq 8%.

Εξαιτίας της υποβάθμισης, τα χρηματιστήρια σε Ασία και Μέση Ανατολή εμφάνισαν κάθετη πτώση, ενώ στην Ευρώπη οι απώλειες ξεπέρασαν το 5% για το γερμανικό χρηματιστήριο.

Για ένα μικρό διάστημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας για να συγκρατήσει τις πιέσεις.

Ωστόσο οι μεγάλες απώλειες στην Wall Street προκάλεσαν κάθετη πτώση στο κλείσιμο των ευρωαγορών και ειδικά στην αγορά της Φρανκφούρτης, όπου οι δεικτοβαρείς μεγάλες βιομηχανίες και αντέδρασαν με έντονη ανησυχία στα τεκταινόμενα στην αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 3,39% στις 5.069 μονάδες, ο DAX με πτώση 5,02% στις 5.923 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με πτώση 4,68% στις 3.125

Μικρή ανακούφιση προσέφεραν στους επενδυτές οι δηλώσεις των ηγετών της Group of 20, που τόνισαν ότι θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσουν την σταθερότητα και την ρευστότητα στις αγορές.

Μέσα στο περιβάλλον κρίσης που επικρατεί, ο χρυσός κερδίζει 56 δολάρια στην σημερινή συνεδρίαση και εκτινάσσεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα 1.721 δολ. ανά ουγκιά. Το πετρέλαιο υποχωρεί 4% στα 83,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Από το στατικό μέτωπο δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ από το επιχειρηματικό, η Dollar Thrifty Automotive Group ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 0,6%.

Αποτελέσματα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η Berkshire Hathaway.

Από το μέτωπο των εξαγορών, η θυγατρική της Berkshire Hathaway, National Indemnity Co., έκανε προσφορά για την εξαγορά της υπόλοιπης Transatlantic Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v