"Υποβάθμιση" και στη Wall με πτώση 3%

Η αποκαθήλωση του αξιόχρεου των ΗΠΑ προκαλεί τριγμούς στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, κάθετη πτώση στην Wall και τα διεθνή χρηματιστήρια. Στα 1.700$ ο χρυσός, πτώση 5% για τον DAX, εκτίναξη του "δείκτη φόβου" VIX στο 23%.

Η αποκαθήλωση του αξιόχρεου των ΗΠΑ προκαλεί κάθετη πτώση στην Wall Street και τα διεθνή χρηματιστήρια και εκτινάσσει τον χρυσό κατά 60$, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στα καταφύγια.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση του αμερικανικού χρέους από την Standard & Poor’s, ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει μια ώρα μετά το άνοιγμα απώλειες 3,06% στις 11.107 μονάδες, ο S&P 3,55% στις 1.157 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 4% στις 2.433 μονάδες.

Για κάθε μετοχή που ενισχύεται 35 υποχωρούν στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 407 εκατομμύρια μετοχές στις 10:30 τοπική ώρα.

Εκτίναξη 23% καταγράφει ο δείκτης VIX, που αποτυπώνει την μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο δείκτης διαμορφώνεται στις 39,38 μονάδες, με άνοδο 23%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Bank of America, με πτώση 9% και βαρύ όγκο συναλλαγών. Η είδηση ότι η American International Group (-4,66%) σκοπεύει να μηνύσει την τράπεζα σχετικά με συναλλαγές στεγαστικής πίστης, επιβαρύνει επιπλέον την μετοχή.

Η Citigroup με πτώση 4,52%, η J.P. Morgan Chase με απώλειες 1,69% και η Huntington Bancshares με 2,41%, περιλαμβάνονται επίσης στους μεγάλους χαμένους της συνεδρίασης.

Πτώση 11% καταγράφει το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας, στο 1,04 δολάριο, ενώ της Coca Cola 3Ε υποχωρεί κατά 7,1% στα 21,84 δολάρια.   

Η S&P υποβάθμισε την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street, την αξιολόγηση ΑΑΑ της αμερικανικής οικονομίας, της ισχυρότερης οικονομίας στον κοσμο, σε μια κίνηση που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ασύλληπτη και προκάλεσε τριγμούς στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο οίκος έθεσε υπό αρνητικό outlook το αμερικανικό χρέος.

Παρά το σοκ, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η πρώτη στην ιστορία υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, ήταν αναμενόμενη και έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί στις αγορές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με συνολικές απώλειες 5,8% ενώ ο S&P 500 εμφάνισε απώλειες 7,2% και ο Nasdaq 8%.

Εξαιτίας της υποβάθμισης, τα χρηματιστήρια σε Ασία και Μέση Ανατολή εμφάνισαν κάθετη πτώση, ενώ στην Ευρώπη οι απώλειες ξεπερνούν το 3% μετά την "βουτιά" της Wall. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 3% στις 5.083 μονάδες, οι απώλειες για τον δείκτη DAX, που πιέζεται ιδιαίτερα εξαιτίας του ανοίγματος μεγάλων γερμανικών βιομηχανιών στις ΗΠΑ ανέρχονται στο σχεδόν 5% στις 5.931 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 4% στις 3.145 μονάδες.

Για ένα μικρό διάστημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας για να συγκρατήσει τις πιέσεις.

Μικρή ανακούφιση προσέφεραν στους επενδυτές οι δηλώσεις των ηγετών της Group of 20, που τόνισαν ότι θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσουν την σταθερότητα και την ρευστότητα στις αγορές.

Μέσα στο περιβάλλον κρίσης που επικρατεί, ο χρυσός κερδίζει 56 δολάρια στην σημερινή συνεδρίαση και εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ στα 1.708,60 δολ. ανά ουγκιά. Το πετρέλαιο υποχωρεί 4% στα 83,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Από το στατικό μέτωπο δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ από το επιχειρηματικό, η Dollar Thrifty Automotive Group ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 0,6%.

Αποτελέσματα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η Berkshire Hathaway.

Από το μέτωπο των εξαγορών, η θυγατρική της Berkshire Hathaway, National Indemnity Co., έκανε προσφορά για την εξαγορά της υπόλοιπης Transatlantic Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v