Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman: Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει αγορές €130 δισ.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εκτιμά η Goldman Sachs μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας.

Goldman: Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει αγορές €130 δισ.
Η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εκτιμά η Goldman Sachs μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θεωρεί ότι έχει πλέον αντιληφθεί πως καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει γνωστό αν οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα, προσθέτει πως δεν είναι ξεκάθαρα ούτε το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει η κεντρική τράπεζα για αγορά ομολόγων, ούτε σε ποιες χώρες θα αφορά. Παίρνοντας ως υπόθεση εργασίας τις κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, εκτιμά ότι οι αγορές θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε ποσό ανάλογο με το 1% του ετήσιου ελλείμματος της Ιταλίας και της Ισπανίας, ή σε 100 - 130 δισ. ευρώ.

Υποστηρίζει δε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων των δύο αυτών χωρών κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας το spread έναντι των γερμανικών τίτλων στις 250 μονάδες βάσης. Αν τα επιτόκια υποχωρήσουν κάτω από αυτό το επίπεδο, θεωρεί πως είναι πιθανό ιδιώτες επενδυτές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να ελαφρύνουν τις τοποθετήσεις τους. Τελικά, σε συνδυασμό με την αύξηση της ρευστότητας, μια τέτοια εξέλιξη θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v