Ο φόβος της ύφεσης κοκκινίζει τα χρηματιστήρια

Ισχυρή διόρθωση στις αγορές και νέο υψηλό για χρυσό μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ. Ήρεμες οι αγορές FOREX-ομολόγων μετά τις παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών. Δεν χάνουν αξία ως ενέχυρα τα αμερικανικά ομόλογα.

Ο φόβος της ύφεσης κοκκινίζει τα χρηματιστήρια
Ούτε για μερικές ώρες δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ψυχολογία των αγορών οι συνδυασμένες κινήσεις των Ευρωπαίων και του G7 κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Οι αγορές ξεκίνησαν μεν ανοδικά, γρήγορα όμως επέστρεψαν στη σκληρή πραγματικότητα που δημιουργεί ο φόβος για επάνοδο της ύφεσης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν ανοδικά σήμερα, χάρη στις αγορές μετοχών για κλείσιμο ανοιχτών θέσεων πώλησης από όσους επενδυτές είχαν σορτάρει τις προηγούμενες ημέρες. Τακτική που γρήγορα ατόνησε λόγω απουσίας ισχυρής ζήτησης και κυρίως της επιστροφής των ανησυχιών για χειρόφρενο στην ανάπτυξη και επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση.

Έτσι, επανήλθαν οι πιέσεις στους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται ή εκτιμάται ότι θα δεχθούν τις επιπτώσεις της ύφεσης (εταιρίες εμπορευμάτων, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.ά.).
Στον αντίποδα, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται μικρότερη πίεση καθώς οι αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν σε σημαντική μείωση των αποδόσεών τους.

Ταυτόχρονα, προς το παρόν δείχνει να αποφεύγεται η μείωση της αξίας των αμερικανικών ομολόγων ως ενεχύρων συνεπεία της υποβάθμισής τους από την S&P.

Ενδεχόμενη πτώση της αξίας τους ως collaterals θα προκαλούσε σημαντική αναστάτωση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα γιατί το αμερικανικό χρέος είναι με απόσταση το πλέον εμπορεύσιμο στις αγορές και μείωση στην αξία του θα σηματοδοτούσε αντίστοιχη μείωση στη ρευστότητα του συστήματος.

Η διαβεβαίωση της Moody's ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία συνέβαλε καθοριστικά στην ηρεμία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων και στην αγορά συναλλάγματος και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου καταγράφει οριακές διακυμάνσεις.

Για άλλη μία φορά, η Αμερική εξάγει τα προβλήματά της, σημειώνουν Ευρωπαίοι αναλυτές, τονίζοντας ότι το πρόβλημα επιστρέφει στην Ευρώπη, αφού καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και ορατό το ενδεχόμενο της επανόδου σε ύφεση.

Το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν τον Αύγουστο, περίοδο διακοπών για τις κυβερνήσεις και παραδοσιακά χαμηλού τζίρου για τις αγορές, δυσκολεύει τα πράγματα. Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν δεν υπάρξουν σύντομα κινήσεις από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για νομισματική χαλάρωση, είναι πιθανόν να συντελεστεί σημαντική διόρθωση στις αγορές έως τις 20 Αυγούστου.

Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιώνονται από τις κινήσεις στα χρηματιστήρια. Ο DAX 30 υποχωρεί κατά 2,5%, στις 6.074 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,3%, στις 3.202 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,86%, στις 5.150 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v