Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 5,3% για τον Dow Jones

Μικτά πρόσημα στη Wall σε μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Κέρδη για τον Dow καθώς η ΕΚΤ φέρεται πλέον έτοιμη να αγοράσει ιταλικά ομόλογα. Εβδομαδιαίες απώλειες έως και 8,1% για τους δείκτες. Πτώση στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα στη Wall σε μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Κέρδη για τον Dow καθώς η ΕΚΤ φέρεται πλέον έτοιμη να αγοράσει ιταλικά ομόλογα.

Εβδομαδιαίες απώλειες 5,3% για τον Dow, 7,2% για τον S&P και 8,1% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά ο αρχικός επενδυτικός ενθουσιασμός από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, γρήγορα κόπασε οδηγώντας τους δείκτες σε απώλειες έως και 1,5%.

Ειδικότερα η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο στο 9,1% από 9,2% τον προηγούμενο μήνα ενώ για τέταρτο διαδοχικό μήνα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 117.000 έναντι 78.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως άνεφερε ο αναλυτής της Morgan Keegan, Kevin Giddis, “Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν μεν από τα στοιχεία απασχόλησης αφού δεν ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων αλλά η ανεργία στο 9,1% δεν αποτελεί αιτία για πανηγυρισμούς».

Την άποψη του Κ. Giddis, φαίνεται να υιοθέτησε η πλειοψηφία των επενδυτών αφού η αισθητή βελτίωση των στοιχείων στην αγορά εργασίας δεν στάθηκε αρκετή ώστε να κρατήσει σε θετικό έδαφος στη Wall. Μόλις μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη διπλή ύφεση στις ΗΠΑ.

Το κλίμα ωστόσο άλλαξε άρδην στη Wall μετά από πληροφορίες ότι τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αγορά ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων ενώ έντονες πλέον είναι οι φήμες ότι η ΕΚΤ σύντομα θα προχωρήσει και στην αγορά ιταλικών ομολόγων καθώς η κυβέρνηση της Ιταλία φέρεται να έχει συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η Ε.Ε.

Με αφορμή τις θετικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους ο δείκτης Dow κινήθηκε υψηλότερα με πρωταγωνιστές της ανόδου τους τίτλους των Caterpillar και Chevron.

Απώλειες 8% για την  Bank of America μετά την νέα υποβάθμιση της σύστασής του τίτλου της από την S&P σε “Hold” από “Buy” προηγουμένως.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε ιστορικό χαμηλό διαπραγματευόταν το δολάριο έναντι του ελβετικού φράγκου μετά την ανακοίνωση των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε οριακά ανοδικά 0,3% στα 86,87 δολ. ανά βαρέλι, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 9,2%. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.662 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 4,5% στα 1,16 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,3%, στα 23,11 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,54% στις 11.444,61 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,06% στις 1.199,39 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χαμηλότερα 0,94%, στις 2.532,41 μονάδες.

Ούτε τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τις ισχυρές πιέσεις για δεύτερη διαδοχική ημέρα στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2008 καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Συγκεκριμένα για την εβδομάδα ο δείκτης υποχώρησε 9,9% στις 239,08 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,53% στις 5.256,51 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 2,78% στις 6.236,39 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,15% στις 3.282,23 μονάδες.

Στον αντίποδα ήπιες πιέσεις εκδηλώθηκαν στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου με τον δείκτη IBEX της Μαδρίτης να σημειώνει απώλειες μόλις 0,18% στις 8.671,2 μονάδες, της Λισσαβόνας ο PSI με πτώση 1,2% στις 6.249,21 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB χαμηλότερα 0,62% στις 16.459,40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v