Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο 15+1 απέμειναν στο επίλεκτο κλαμπ ΑΑΑ

Το επίλεκτο «κλαμπ» των οικονομιών που απολαμβάνουν την ανώτατη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, μίκρυνε και πλέον μόνο 15 χώρες και η μικροσκοπική Νήσος Μαν, απολαμβάνουν την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Μόνο 15+1 απέμειναν στο επίλεκτο κλαμπ ΑΑΑ
Το επίλεκτο «κλαμπ» των οικονομιών που απολαμβάνουν την ανώτατη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, μίκρυνε κι άλλο μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P την Παρασκευή, και πλέον μόνο 15 χώρες και η μικροσκοπική Νήσος Μαν, απολαμβάνουν την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι οικονομίες που παραμένουν στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης είναι: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Νήσος Μαν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία.

Με την αξιολόγηση ΑΑΑ που απολαμβάνουν έχουν την δυνατότητα να δανειστούν κεφάλαια με χαμηλό κόστος, καθώς οι κυβερνήσεις τους θεωρούνται σταθερές και τα ομόλογά τους ασφαλή.

Οι ΗΠΑ, κατατάσσονται πλέον στην αξιολόγηση ΑΑ+ μαζί με το Βέλγιο, ενώ στο ΑΑ ακολουθούν το Αμπού Ντάμπι, οι Βερμούδες, η Χιλή, το Κατάρ, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Η Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αξιολογείται δύο βαθμίδες χαμηλότερα από τις ΗΠΑ, στο ΑΑ-.


Γαλλία: Επόμενος "στόχος" για υποβάθμιση; - Τι δείχνουν τα CDS

Μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s, πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία είναι η επόμενη χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ που κινδυνεύει περισσότερο να χάσει την ανώτατη βαθμολογία της.

Τα CDS, τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών, της Γαλλίας είναι ήδη ακριβότερα από τα CDS κρατών με χαμηλότερες αξιολογήσεις όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, το Μεξικό ή η Τσεχία.

Αν και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν επαναβεβαιώσει τις ανώτατες αξιολογήσεις τους για την Γαλλία, οι παρατηρητές «οσμίζονται» αυξανόμενη νευρικότητα όσον αφορά την ευαισθησία της χώρας στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών.

Αν και το χρέος της Γαλλίας επί του ΑΕΠ στο 84,7% είναι μικρότερο από το 120,3% της Ιταλίας, ως ποσοστό έχει αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό από το 2007 σε σχέση με το ιταλικό.

Το συνολικό χρέος της γαλλικής κυβέρνησης ήταν 1,59 τρισ. ευρώ στα τέλη του 2010 (σε σύγκριση με 1,8 τρισ. της Ιταλίας) ενώ το Παρίσι από το 2006 έχει μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού σε σχέση με την Ρώμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v