Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη στη Wall μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Οι δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την οικονομία και τα επιτόκια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τη Wall. Νωρίτερα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν σημαντικά κέρδη, μια μέρα μετά την κάθετη πτώση της Δευτέρας.

Οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τη Wall παρά την θεαματική αντίδραση που κατέγραψαν στην αρχή της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες μετά το χθεσινό μίνι-κραχ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 10.715 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,55% στις 1.112 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,13% στις 2.355 μονάδες.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης των blue-chips βούλιαξε 5,6%, στον απόηχο της υποβάθμισης από την S&P.

Αναλυτές παρατηρούν ότι οι αγορές παραμένουν σε κατάσταση «τρόμου» και οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην δυνατότητα των πολιτικών ηγετών να ελέγξουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των σημερινών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, που ξεκίνησαν με αρνητικά πρόσημα στον απόηχο της δραματικής πτώσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Οι απώλειες κλιμακώθηκαν δραματικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τον δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να χάνει έως και 7%. Ωστόσο τα εύρωστα θετικά πρόσημα στην αγορά παραγώγων της Wall και η επιμονή της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων στην δευτερογενή αγορά υποστήριξαν το μεσημέρι ευνοϊκή αντιστροφή κλίματος.

Η θετική αντίδραση κλιμακώθηκε με την θεαματική άνοδο της Wall Street το απόγευμα, και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,89% στις 5.165 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,1% στις 5.917 μονάδες,, ενώ ο CAC με κέρδη 1,63% στις 3.176 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν επίσης υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 1,7%.

Οι τιμές των εμπορευμάτων συνέχισαν να καταδεικνύουν τον επενδυτικό προβληματικό και τους φόβους νέας ύφεσης, με τον χρυσό να εκτινάσσεται σε νέο ρεκόρ στα 1.766 δολάρια και το πετρέλαιο να βουλιάζει 1 δολάριο επιπλέον στα 80,38 δολ. ανά βαρέλι.

Αν και οι επιχειρηματικές ειδήσεις μένουν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, πολλές μεγάλες εταιρίες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα κερδοφορίας β΄τριμήνου σήμερα.

Μεταξύ αυτών η Take-Two Interactive Software, η MGM Resorts International καθώς και η Walt Disney μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v