Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίλησαν οι αγοραστές στη Wall-Κέρδη 4% για Dow

Ισχυρά κέρδη στη Wall μετά από συνεδρίαση θρίλερ. Oι αποφάσεις της Fed δίχασαν αρχικά τους επενδυτές, ενώ οι δείκτες έχουν ενδοσυνεδριακά απώλειες έως και 2%. Άνοδος έως 5,3% για S&P, Nasdaq.

Ισχυρά κέρδη στη Wall έπειτα από μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Oι αποφάσεις της Fed δίχασαν αρχικά τους επενδυτές, ενώ οι δείκτες καταγράφουν ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 2%. 

Αναλυτικότερα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, όπως άλλωστε ανέμεναν οι αγορές, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για χαλαρή νομισματική πολιτική έως τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, η αναφορά της κεντρικής τράπεζας για αύξηση του κινδύνου ύφεσης στις ΗΠΑ καθώς και η άρνησή της να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν για συγκεκριμένη περίοδο (ας πούμε για 2 χρόνια) και όχι για παρατεταμένη περίοδο, όπως συνήθιζε, προκάλεσαν -έως και μία ώρα πριν από το πέρας της συνεδρίασης- ισχυρές πιέσεις στους δείκτες.

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Cozad Asset Management, κ. Lee Smith,"θα συνεχίσω να φοράω το κράνος μου καθώς οι ρευστοποιήσεις την προηγούμενη μέρα ήταν υπερβολικές. Σήμερα είμαι με το ένα πόδι πίσω στην αγορά, αλλά γεμάτος αμφιβολίες".

Παρά την αρχική απογοήτευση από την ανακοίνωση της Fed, οι τραπεζικοί τίτλοι ανέκαμψαν μετά τη βουτιά της προηγούμενης συνεδρίασης, με τη μετοχή της Bank of America να κερδίζει 8%, της Citigroup 8% και της Wells Fargo 4%.

Νωρίτερα, στην έναρξη της συνεδρίασης, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών είχε επανέλθει έντονο στη Wall Street μετά τη βουτιά έως και 6,9% στους δείκτες τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα χάθηκε από τη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης σχεδόν 1 τρισ. δολάρια υπό τον φόβο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Αφορμή για την αρχική ισχυρή αντίδραση της Wall αποτέλεσαν οι ελπίδες των επενδυτών ότι στη σημερινή συνεδρίαση η Fed θα ανακοινώσει ή τουλάχιστον θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αποφορτιστούν οι ανησυχίες στις αγορές.

Από τις εισηγμένες, η μετοχή της Apple πλησίασε σε κεφαλαιοποίηση την Exxon Mobil (πρώτη μετοχή σε κεφαλαιοποίηση μέχρι πρότινος) και ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με άνοδο 5%, στα 368 δολάρια.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από 10 χρόνια η μετοχή της Apple ήταν στη 287η θέση αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η αβεβαιότητα παραμένει στις αγορές και οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται στην ασφάλεια του χρυσού, καθώς και σήμερα η τιμή του κινήθηκε ανοδικά σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.767 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο συνέχισε και σήμερα να χάνει έδαφος έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων. Ιδιαίτερα έναντι του ελβετικού φράγκου, υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό (πτώση 3%) στα 72,94, ενώ μετά την ανακοίνωση της Fed το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του ευρώ.

Επιπλέον, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 80 δολ., στα 79,24 δολ. ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 9%, στο 1,09 δολάριο, και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,9%, στα 21,95 δολάρια.

Τελικά, στη Wall o Dow ενισχύθηκε 3,98%, στις 11.239,77 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 4,74%, στις 1.173 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε κέρδη 5,29%, στις 2.482,52 μονάδες.

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των σημερινών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, που ξεκίνησαν με αρνητικά πρόσημα, στον απόηχο της δραματικής πτώσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, η θετική αντίδραση λόγω της θεαματικής ανόδου της Wall Street το απόγευμα οδήγησε τον δείκτη FTSE σε άνοδο 1,89%, στις 5.165 μονάδες, τον DAX σε πτώση μόλις 0,1%, στις 5.917 μονάδες, και τον CAC σε κέρδη 1,63%, στις 3.176 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v