Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Θα κάνει η Fed το μεγάλο βήμα;

Έντονες είναι οι προσδοκίες ότι το πρώτο βήμα εκτόνωσης της κρίσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τη Fed, τονίζει η FXCM στο απογευματινό της σχόλιο για τις αγορές.

FXCM: Θα κάνει η Fed το μεγάλο βήμα;
Έντονες είναι οι προσδοκίες ότι το πρώτο βήμα εκτόνωσης της κρίσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τη Fed, τονίζει η FXCM στο απογευματινό της σχόλιο για τις αγορές.

Όπως αναφέρει ο οίκος, εικόνα ολικής καταστροφής εμφανίζουν οι αγορές με τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να σημειώνουν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2003 και την αμερικανική κεφαλαιαγορά να καταγράφει χθες τις χειρότερες απώλειες από τα τέλη του 2008.

Μέσα σε αυτό το κλίμα του έντονου πανικού, οι επενδυτές αναμένουν απεγνωσμένα μια χείρα βοηθείας αφού πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς χειρισμούς και στην ικανότητα των κυβερνήσεων παγκοσμίως να ελέγξουν την έκρυθμη κατάσταση των αγορών και να αποκαταστήσουν τις χαμένες ισορροπίες.

Έντονες είναι οι προσδοκίες ότι το πρώτο βήμα εκτόνωσης της κρίσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τη Fed, η οποία συνεδριάζει για τη νομισματική της πολιτική, αναμένοντας ο πρόεδρός της Ben Bernanke, να δώσει λύση ή έστω το στίγμα μελλοντικών κινήσεων στήριξης.

Μέχρι πριν μερικές ημέρες και δεδομένου ότι η Fed ευρύτατα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου, η σημερινή συνεδρίαση δεν συγκέντρωνε σημαντικό ειδικό βάρος.

Δεδομένων, όμως, των σαρωτικών εξελίξεων μετά και την ιστορική υποβάθμιση της αξιολόγηση ΑΑΑ του αμερικανικού χρέους, η ανακοίνωση της Fed θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κάθε σημείο της θα εξεταστεί σχολαστικά από την αγορά. Σημαντικοί οίκοι όπως είναι η JPMorgan, η BNP Paribas και η Goldman Sachs εκτιμούν ότι η Fed πιθανόν να δεσμευτεί να διατηρήσει τα μέτρα νομισματικής στήριξης.

Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης QE3 δεν φαίνεται να έχει ελπίδες μετά και τα πρόσφατα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Όπως και να έχει η αγορά αναζητά απεγνωσμένα μια λύση και αν η Fed εμφανιστεί με άδεια χέρια αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση. Μερικές άλλες επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η Fed είναι η πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων με σκοπό την αγορά άλλων μακροπρόθεσμης διάρκειας ή η μείωση των επιτοκίων επί των τραπεζικών αποθεματικών.

Όμως, και οι δύο αυτές επιλογές είχαν απορριφθεί στο παρελθόν.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η ΕΚΤ φημολογείται ότι συνέχισε τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων για δεύτερη ημέρα, οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων και των δύο χωρών στο 5% ή και κάτω από αυτό το επίπεδο.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο χάνει τα χθεσινά του κέρδη εν μέσω κλίματος μεταβλητότητας που δημιουργεί η επικείμενη ανακοίνωση της FOMC με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί στις 74,41 μονάδες από τις 74,689 χθες κατά τη συνεδρίαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε να χάνει έδαφος και έναντι των επενδυτικών καταφυγίων γιεν και ελβετικό φράγκο, επιβεβαιώνοντας ότι σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οι παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος αποδεικνύονται κενό γράμμα. Η αποστροφή ρίσκου επιβαρύνει τα ευάλωτα στο ρίσκο commodity currencies. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ενισχύεται στο 1,4284.

Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του δολαρίου παρά τα αδύναμα στοιχεία μεταποίησης και εμπορικού ελλείμματος αφού το επίκεντρο της αγοράς είναι η Ευρωζώνη και η πρόσφατη αμερικανική υποβάθμιση, στρέφοντας τους επενδυτές στο βρετανικό νόμισμα.

Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,2%, ενώ το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 8,873 δισ. στερλίνες. Η άμεση αντίδραση της στερλίνας ήταν να υποχωρήσει στα 1,6321 δολάρια για να ανακάμψει αργότερα στα 1,6367 δολάρια.

Η άνοδος του χρυσού μοιάζει να μην έχει τέλος με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει νέο ρεκόρ στα 1.778 δολάρια/ουγγιά, ενώ το αργό συνεχίζει το μακροβούτι κάτω από τα 80 δολάρια και το brent χάνει τα 100 δολάρια/βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v