Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο η Wall - 400 μονάδες χάνει ο Dow

Εντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με ιλιγγιώδεις εναλλαγές προσήμων επί 3η συνεχόμενη συνεδρίαση. Βουλιάζουν οι ευρω-τράπεζες, εκτίναξη δείκτη "φόβου" Vix 20%.

Εντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με ιλιγγιώδεις εναλλαγές προσήμων σε ΗΠΑ και Ευρώπη επί 3η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Dow Jones βουλιάζει 3,78% στις 10.815 μονάδες, ο S&P 3,53% στις 1.131 μονάδες, ο Nasdaq 2,99% στις 2.408 μονάδες. Η μεταβλητότητα εκτινάσσεται στα ύψη, με τον δείκτη «φόβου» Vix να ενισχύεται 20% λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στις 41,99 μονάδες.

Η δήλωση της Federal Reserve ότι σκοπεύει να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου στα, σχεδόν μηδενικά, σημερινά επίπεδα, για δύο χρόνια ακόμη τουλάχιστον, προκάλεσε θεαματικό (αν και έντονα νευρικό) ράλι ανακούφισης στην Wall Street, η οποία είχε «βουλιάξει» δραματικά έως 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.

Η προσπάθεια της Fed να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, προκαλεί άνοδο σε όλα τα εμπορεύματα, με τον χρυσό να συνεχίζει σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα 1.765 δολ. ανά ουγκιά και το πετρέλαιο να κερδίζει 3 δολάρια στα 82,5 δολ. ανά βαρέλι.

Οι δηλώσεις της Fed καταδεικνύουν ωστόσο από την άλλη πλευρά ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση και οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «διπλής ύφεσης.»

Ο Dow έκλεισε χθες με κέρδη 4%, τα μεγαλύτερα από τον Μάρτιο 2009, και τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν σήμερα το πρωί με σημαντικά κέρδη. Θετικά πρόσημα επικρατούσαν όλο το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά το απόγευμα εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις και τα πρόσημα γίνονται αρνητικά, με ιδιαίτερες πιέσεις στους τραπεζικούς κλάδους.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 1,02% στις 5.112 μονάδες, ο DAX 1,46% στις 5.834 μονάδες, ο CAC 2,3% στις 3.103 μονάδες.

Στο παρασκήνιο της ξαφνικής μεγάλης πτώσης στις ευρωαγορές, βρίσκονται φήμες για επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας. Ωστόσω την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" της χώρας με σταθερό "outlook" επιβεβαίωσε η Moody's, σε ανακοίνωσή της αλλά και η Fitch. Χθες το ίδιο έκανε και η S&P.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες. Στη Γαλλία η BNP υποχωρεί 7% και η Societe Generale κατά 7,3%, όσο και η Credit Agricole. Εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας, οι διαπραγματεύσεις των μετοχών της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, UniCredit, καθώς και της Intesa SanPaolo ανεστάλησαν στο χρηματιστήριο του Μιλάνο. Οι δυο τράπεζες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη αλλά τελικά βρέθηκαν να χάνουν 7%.

Κατά τα λοιπά, ανάμεσα στις εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα β΄τριμήνου στις ΗΠΑ, βρίσκονται η Macy’s, η Polo Ralph Lauren, η Walt Disney καθώς και οι Cisco Systems και News Corp. μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η Capital One Financial ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τις επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών της HSBC Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v