Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από Fitch

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒΒ από Α- προχώρησε ο οίκος Fitch, προειδοποιώντας για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.

Κύπρος: Υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από Fitch
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΒΒ" από "Α-", προχώρησε ο οίκος Fitch, προειδοποιώντας για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.

Η υποβάθμιση αντανακλά τον υφιστάμενο αλλά και τον αναμενόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, σε συνδυασμό με την άποψη της Fitch ότι δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει από τις αγορές τα ομόλογα που ωριμάζουν στο β΄ εξάμηνο του 2011 και στο α΄ εξάμηνο του 2012.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου ανέρχονται στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι των οποίων η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 570 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η Κύπρος να ζητήσει βοήθεια από το ταμείο στήριξης της Ε.Ε. 

Η Fitch εκτιμά ότι το έλλειμμα 2011 της Μεγαλονήσου θα διαμορφωθεί κοντά στο 7% και δεν σχετίζεται ολόκληρη η αύξηση από το 4% με το πρόσφατο ατύχημα στη ναυτική βάση.

Το outlook της αξιολόγησης της Κύπρου παραμένει αρνητικό, ενώ ο οίκος προειδοποιεί ότι πιθανός περαιτέρω δημοσιονομικός εκτροχιασμός ή απροθυμία στην υλοποίηση των μέτρων λιτότητας θα οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις.

Σημειώνεται ότι οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor's και Moody's, είχαν υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου στα τέλη Ιουλίου στο "ΒΒΒ-" και στο "Βaa1" αντίστοιχα.


Πακέτο λιτότητας με αύξηση της φορολογίας αποφασίζει η Κύπρος

Πακέτο μέτρων λιτότητας, που θα περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος, θα παρουσιάσει η Κύπρος, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Κίκη Καζαμία. 

Ο νέος υπουργός, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Κύπρου, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 17%, και αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στο 35% από 30% για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, αποφασίζεται η αύξηση της φορολογίας επί του τόκου των τραπεζικών καταθέσεων, δήλωσε ο κ. Καζαμίας.

Συνολικά, το πακέτο μέτρων λιτότητας ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012, όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v