Πετρελαϊκή ώθηση σε Nasdaq, Dax

Σημαντική ώθηση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά έδωσε η ανακοίνωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία ενισχύθηκαν διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σημαντική ώθηση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά έδωσε η ανακοίνωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία ενισχύθηκαν διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα αποθέματα πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 3,4 εκ. βαρέλια, στα 272,9 εκ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν πως τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ είχαν υποχωρήσει.

Τα futures πετρελαίου αντέδρασαν στην ανακοίνωση, με τις πετρελαϊκές τιμές να υποχωρούν στα 49,20 δολ. το βαρέλι.

Στον Dow Jones, τα σημαντικά κέρδη των Intel, Caterpillar και Alcoa αντισταθμίζουν τις σημαντικές απώλειες που σημειώνει η μετοχή της Boeing μετά από υποβάθμισή της από την Banc of America.

Η Boeing Co. υποβαθμίστηκε σε ”ουδέτερη σύσταση” από ”σύσταση αγοράς” από την Banc of America, η οποία αιτιολογεί την αλλαγή εκτίμησης στις υψηλές πετρελαϊκές τιμές.

Στην ενίσχυση του Nasdaq, συμβάλλουν καθοριστικά οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών και του ίντερνετ, οι οποίες ενισχύονται σημαντικά, παρασυρόμενες από την μετοχή της Orbitz, του διαδικτυακού ταξιδιωτικού τόπου που αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών των ΗΠΑ, η οποία ενισχύεται κατά 31% μετά από δημοσιεύματα που φέρουν την εταιρία να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για εξαγορά της από την Cendant έναντι 26-28 δολ. ανά μετοχή.

Ο μέχρι στιγμής όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 364 εκ. μετοχές στο NYSE και στα 521 εκ. μετοχές στον Nasdaq. Ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται στον δείκτη υψηλής τεχνολογίας, όπου ο λόγος ανοδικών/καθοδικών τίτλων διαμορφώνεται στο 16/9.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.087,05 μονάδες με κέρδη 0,10%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύεται κατά 1,01%, στις 1.888,54 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει οριακά κέρδη 0,03%, στις 1.110,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,49% στις 4.589,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,62% στις 3.690,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 3.937,28 μονάδες με σημαντικά κέρδη 1,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v