Αντίθετες πορείες ακολούθησαν Wall - πετρέλαιο

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με αφορμή την αναρρίχηση των πετρελαϊκών τιμών μια ανάσα κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στην αγορά, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Στα 49,6 δολ. ανά βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με αφορμή την αναρρίχηση των πετρελαϊκών τιμών μια ανάσα κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στην αγορά, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Αναλυτικότερα, οριακά κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του αμερικανικού αργού, με αφορμή τις ανησυχίες για το ύψος των αποθεμάτων και την επάρκεια της προσφοράς.

Τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας συνιστά η αναταραχή που έχει ξεσπάσει σε πετρελαιοπαραγωγική επαρχία της Νιγηρίας, ενώ εμπόδιο στην παραγωγή αποτελούν οι συνεχόμενοι τυφώνες που πλήττουν την περιοχή του κόλπου του Μεξικό, αλλά και το θέμα της Yukos.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, τονίζοντας ότι οι πετρελαϊκές τιμές αναδεικνύονται σε μείζον θέμα για τα χρηματιστήρια, δηλώνοντας παράλληλα την αδυναμία τους να κάνουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία των τιμών.

Αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών λειτουργεί το γεγονός ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενός παραδοσιακά δύσκολου μήνα για την αγορά, τονίζουν Αμερικανοί χρηματιστές, εκτιμώντας ότι οι τάσεις δε θα μεταβληθούν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη.

Στο μακροοικονομικό τοπίο, ενίσχυση της τάξεως του 9,4% εμφάνισαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών των ΗΠΑ τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα οι πωλήσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στις 1.184.000 οικίες τον Αύγουστο, έναντι 1,134 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 1.150 εκατ. πωλήσεις.

Εξάλλου σε neutral από favorable υποβάθμισε τον κλάδο κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού η Prudential, ενώ η Morgan Stanley υποβάθμισε με τη σειρά της σε in line από attractive τον κλάδο των μικροεπεξεργαστών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών προκάλεσε η μετοχή της JP Morgan Chase, που ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει στο hedge Fund Highbridge Capital Management, ενώ πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Cisco ύστερα από το note που εξέδωσε η Merrill Lynch, συνιστώντας ”προσοχή” για την εταιρία.

Στις 9.988 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow, καταγράφοντας απώλειες 0,58%, ενώ στις 1.859 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Nasdaq (-1,04%).

Πτώση 0,59% σημείωσε ο S&P, στις 1.103 μονάδες

Εξάλλου πτώση 0,43% κατέγραψε το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας στα 4,6 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,45%, στα 6,67 δολάρια.

Απώλειες 0,61% σημείωσε το δικαίωμα της 3Ε, στα 22,8 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v