Lex: Barclays/Absa

Επιτέλους, μια βρετανική τράπεζα βρήκε στόχο εξαγοράς με ακόμη χαμηλότερο P/E. Το πρόβλημα είναι, ότι το θήραμα της Barclays είναι μια νοτιοαφρικανική τράπεζα, η Absa, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπάρχουν σημαντικοί νομισματικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί κίνδυνοι.

Επιτέλους, μια βρετανική τράπεζα βρήκε στόχο εξαγοράς με ακόμη χαμηλότερο P/E. Το πρόβλημα είναι, ότι το θήραμα της Barclays είναι μια νοτιοαφρικανική τράπεζα, η Absa, και η χαμηλή της πιστοληπτική αξιολόγηση οφείλεται σε μια περιοχή όπου υπάρχουν σημαντικοί νομισματικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί κίνδυνοι. Η Barclays έχει ήδη ”φάει τα μούτρα της” μια φορά στη Νότιο Αφρική, όταν άργησε να κλείσει το υποκατάστημά της, σε εποχές απαρτχάιντ.

Μετά από ένα μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι, η Absa αποτιμάται στα 3,5 δισ. στερλίνες, ή, δυο φορές το book value. Μια προσφορά σε ρευστό για ένα πλειοψηφικό ποσοστό, υποθέτοντας ότι η Barclays μπορεί να το κάνει χωρίς να πυροδοτήσει άλλη προσφορά για ολόκληρη την εταιρία, θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 1,75 δισ. στερλίνες, ποσό που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερβολικό για την βρετανική τράπεζα των 35 δισ. στερλινών.

Σε παγκόσμιους όρους, η Absa φαίνεται φθηνή. Η μετοχή της διαπραγματεύεται σε Ρ/Ε οκτώ φορές πολλαπλάσιο της εκτιμώμενης κερδοφορίας του 2004, ενώ αναπτύσσεται με ρυθμό 15% και παράγει απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 20%. Αυτό θα επιτρέψει στην Barclays να καταβάλλει ένα αξιοπρεπές premium εξαγοράς και να παράγει αξία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μια έντονη κίνηση της ισοτιμίας του ραντ, καθιστώντας εντελώς άχρηστους τους υπολογισμούς της τράπεζας.

Η προσφορά, η οποία εξαρτάται ακόμη από έγκριση των νομοθετικών αρχών, θα πρέπει από μόνη της να λειτουργήσει θετικά για την ισοτιμία. Άλλωστε, πρόκειται για μια εκ των μεγαλύτερων άμεσων ξένων επενδύσεων στην Νότιο Αφρική μετά το απαρτχάιντ. Για την Barclays, η εξαγορά θα βοηθήσει στη σύνδεση των δραστηριοτήτων της σε 12 αφρικανικές χώρες, ενισχύοντας τη συμβολή της ”μαύρης ηπείρου” στα κέρδη του ομίλου, από 3% σε 9%. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που αναλαμβάνει είναι μεγάλοι. Δεν θα είναι καλή είδηση για την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v