Η νέα ανατίμηση του πετρελαίου πιέζει τη Wall

Η διαμόρφωση των πετρελαϊκών τιμών σε επίπεδα κοντά στα 50 δολ. το βαρέλι επαναφέρει τις ενεργειακές ανησυχίες των επενδυτών και ασκεί πιέσεις στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν. Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές.

Η διαμόρφωση των πετρελαϊκών τιμών σε επίπεδα κοντά στα 50 δολ. το βαρέλι επαναφέρει τις ενεργειακές ανησυχίες των επενδυτών και ασκεί πιέσεις στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν.

Συγκεκριμένα, η τιμή στο συμβόλαιο future του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στα 49,63 δολ. το βαρέλι, με τις μετοχικές αξίες να μην έχουν αποτυπώσει την Παρασκευή αυτά τα επίπεδα τιμών, καθώς στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, η τιμή του πετρελαίου δεν είχε ξεπεράσει τα 48,5 δολ. το βαρέλι.

Οι αναλυτές αποδίδουν την νέα εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής στις ανησυχίες για αδυναμία διατήρησης των τρεχόντων επιπέδων προσφοράς σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα, στα προβλήματα του Ιράκ και της Ρωσίας (Yukos) προστίθενται οι συγκρούσεις ανταρτών με τις καθεστωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία καθώς και οι τυχόν επιπτώσεις του τυφώνα Ivan στις πετρελαιοπηγές του Μεξικό.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών στο δημοσίευμα της Wall Street Journal περί εξαγοράς της Ηighbridge Capital Management από την J.P. Morgan Chase, σε μια συμφωνία ύψους άνω του 1 δισ. δολ.

Επίσης, η βρετανική Vodafone ανακοίνωσε στους επενδυτές, πρόγραμμα μείωσης κεφαλαιακών και λειτουργικών δαπανών, ύψους 1,1 δισ. στερλινών έως το Μάρτιο του 2008. Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της απόδοσης προς τους μετόχους, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.029,05 μονάδες με απώλειες 0,18%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,50%, στις 1.870,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,18%, στις 1.108,79 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, απώλειες ύψους 2,3%, ενώ τόσο ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq όσο και ο S&P 500 υποχώρησαν σε εβδομαδιαία βάση, κατά 1,6%.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,95% στις 4.534,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,71% στις 3.647,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 3.864,28 μονάδες με σημαντικές απώλειες 1,22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v