Φόβοι επιβράδυνσης στις ΗΠΑ

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας ανακύπτουν εκ νέου και προκαλούν την ανησυχία οικονομολόγων και αναλυτών. Ο Philip Coggan ”αποκρυπτογραφεί” σχετική έκθεση της Goldman Sachs, επισημαίνει τους κινδύνους και προειδοποιεί για τις συνέπειες.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων

Τα στοιχεία του δείκτη Philadelphia Fed αναζωπυρώνουν τους φόβους επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και έρχονται σε αντίθεση με τα θετικά στοιχεία από τον δείκτη κατασκευαστικής δραστηριότητας Empire State, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα.

Η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, όπως εμφανίζεται στους μακροοικονομικούς δείκτες, δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά σε γενικές γραμμές παρουσιάζεται αδύναμη και οι οικονομολόγοι αρχίζουν να αναθεωρούν αρνητικά τις εκτιμήσεις τους για το 2005.

H Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ από 4,8% σε 3,9% για εφέτος. Για την ευρωζώνη οι εκτιμήσεις περικόπηκαν από 2,4% σε 1,9% και για την ασιατική περιφέρεια, εκτός Ιαπωνίας, από 7,5% σε 6,8%. Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ εκτιμάται στο 3% για το 2005.

Αυτά τα στοιχεία δεν υποδεικνύουν απαραίτητα μια κρίση. Ωστόσο, ενδέχεται να σημαίνουν προβλήματα στις χρηματαγορές.

Οι κίνδυνοι έρχονται από δύο πλευρές. Εάν επιταχυνθεί ξανά ο ρυθμός ανάπτυξης, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αντιδράσουν αυξάνοντας τα επιτόκια, απειλώντας έτσι τις αποτιμήσεις των μετοχών και ενισχύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων. Εάν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται, τα επιχειρηματικά κέρδη θα δεχτούν πλήγμα. Φυσιολογικά νέα για τα ομόλογα, αλλά δυσάρεστα για τις μετοχές.

”Οι προβλέψεις μας δείχνουν μια παγκόσμια οικονομία η οποία βρίσκεται μεταξύ δύο δρόμων”, τονίζουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. ”Στον πρώτο δρόμο η ανάπτυξη διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τρέχουσες τάσεις και ενισχύονται οι δυνατότητες παραγωγής και στον δεύτερο δρόμο η ανάπτυξη ενισχύεται περισσότερο από τις τάσεις και οι δυνατότητες επιπλέον παραγωγής προσεγγίζουν το μηδέν. Και στις δύο περιπτώσεις η ιστορία καταδεικνύει πως οι αποδόσεις των επενδυτικών επιλογών ενδέχεται να είναι λιγότερο ελκυστικές έναντι της αναπτυξιακής φάσης που είδαμε στις αρχές του 2003”.

Η Goldman αναφέρει πως σε περιόδους που υπάρχουν δυνατότητες επιπλέον παραγωγής αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι πραγματικές αποδόσεις των μετοχών σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Γερμανία μειώνονται κατά ένα μέσο όρο 5%. Εν τω μεταξύ, οι φάσεις ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής της Fed έχουν συνδεθεί με πραγματικά ετήσια κέρδη 4,9% στις κεφαλαιαγορές της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ στη φάση ”χαλάρωσης” από τη Fed τα πραγματικά κέρδη ανέρχονται σε 13,8%.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%, προχωρώντας στην τρίτη συνεχόμενη αύξηση στην παρούσα φάση ”σφιξίματος”. Μια επιπλέον αύξηση αναμένεται το Νοέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για το τι θα κάνει η Fed αμέσως μετά.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v