Lex: Κεφαλαιαγορές

Τίποτε δεν μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές των κεφαλαιαγορών, περισσότερο από ένα μηνιαίο χρηματιστηριακό ράλι. Ωστόσο, εκτός των επενδυτών που μετακινούνται από τη μια, στην άλλη πλευρά της βάρκας, έχει αλλάξει κάτι που να υποδηλώνει πως η αγορά μπορεί να διασπάσει το ανώτατο επίπεδο του τρέχοντος εύρους;

Τίποτε δεν μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές των κεφαλαιαγορών περισσότερο από ένα μηνιαίο χρηματιστηριακό ράλι.

Ο S&P 500 διαμορφώνεται μόλις 6% υψηλότερα από τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους που έφθασε στα μέσα Αυγούστου, έχοντας κινηθεί από το κατώτατο στο ανώτερο σημείο του εύρους διακύμανσης.

Ωστόσο, εκτός των επενδυτών που μετακινούνται από τη μια, στην άλλη πλευρά της βάρκας, έχει αλλάξει κάτι που να υποδηλώνει πως η αγορά μπορεί να διασπάσει το ανώτατο επίπεδο του τρέχοντος εύρους;

”Όχι” φαίνεται να είναι η έντιμη απάντηση. Εντός του καλοκαιριού οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αντικατέστησαν την ελάττωση των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων στο μυαλό των επενδυτών, ως ο ”μπαμπούλας” που περιορίζει την ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Οι τιμές στα futures πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι, ενισχύοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η υποχώρηση, ωστόσο, φαίνεται περιορισμένη και η ευαίσθητη ισορροπία προσφοράς / ζήτησης υποδηλώνει πως στο τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να ενισχυθούν ξανά οι πετρελαϊκές τιμές.

Εν τω μεταξύ, τα πολιτικά κίνητρα δείχνουν να ελαττώνονται και δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις στο μέτωπο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για να διατηρήσουν το σενάριο της ανάκαμψης. Τα στοιχεία του Αυγούστου από την αγορά εργασίας βοήθησαν τους επενδυτές να ξεχάσουν τις αδύναμες μετρήσεις των προηγούμενων μηνών.

Η δημιουργία νέων θέσεων στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο εμφανίζεται πολύ χαμηλότερα έναντι του μέσου όρου των τελευταίων έξι φάσεων ανάκαμψης. Η Morgan Stanley υπογραμμίζει πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και η πραγματική αύξηση των μισθών εμφανίζεται ιδιαίτερα ”αναιμική” σε σχέση με προηγούμενους κύκλους.

Η αμερικανική πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην αγορά. Τα 2/3 των διαχειριστών κεφαλαίων περιμένουν επανεκλογή του George W. Bush, όπως αναφέρεται στην τελευταία παγκόσμια επισκόπηση της Merrill Lynch, γεγονός που δε αφήνει περιθώρια για ”φιλική προς την αγορά” εκλογική έκπληξη.

Οι ειδήσεις από την επιχειρηματική κοινότητα δεν παράσχουν περισσότερη στήριξη στις κεφαλαιαγορές. Υπάρχουν ενδείξεις πως η ανάκαμψη της επιχειρηματικής κερδοφορίας χάνει την αρχική της ορμή. Οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας τρίτου τριμήνου είναι διπλάσιες έναντι των θετικών ανακοινώσεων, αποτελώντας το χειρότερο λόγο των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Το ανώτατο επίπεδο του εύρους διακύμανσης είναι προφανώς ένα σημείο καμπής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο S&P 500 ετοιμάζεται για ανοδική κίνηση.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v