Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια στις ΗΠΑ το 2005

Οι οικονομικοί αναλυτές και η αγορά, αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για την έκταση του τρέχοντος κύκλου ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής της FED. H Merrill Lynch εκτιμά ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005. Ο Philip Coggan αναλύει και σχολιάζει τις αιτίες.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Τα ”τρία βήματα και ένα παραπάτημα” είναι ένα παραδοσιακό γνωμικό της Wall Street. Αυτό που θέλει να πει είναι, ότι όταν η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για τρίτη φορά, η κεφαλαιαγορά συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα.

Είναι δύσκολο να συμπεράνουμε αν θα ισχύσει ο κανόνας και αυτή τη φορά, γιατί δεν πρόκειται για φυσιολογικό κύκλο ”σφιξίματος”. Συνήθως, η Fed προχωρά σε ενέργειες όταν προκύπτουν πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αυτή τη φορά, η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίζει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Η κίνηση της ενίσχυσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75% αποτελεί μέρος της διαδικασίας επιστροφής των επιτοκίων σε πιο ”ουδέτερα επίπεδα”.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν αδυναμίες, η Fed έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην υγιή αμερικανική ανάκαμψη. Οπότε, θα φαινόταν πολύ παράξενο αν δεν προχωρούσε σε αύξηση. Επίσης, όλοι εκείνοι που εκτιμούσαν, νωρίτερα μέσα στο έτος, ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα περιοριζόταν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αποδείχτηκαν λανθασμένοι.

Ωστόσο, οι αγορές φαίνονται να έχουν αλλάξει τις απόψεις τους, αναφορικά με την έκταση των κινήσεων νομισματικής πολιτικής της Fed. Στα τέλη Ιουνίου, ακριβώς μετά από την πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed, το συμβόλαιο future ευρώ-δολαρίου στο Chicago Mercantile Exchange υποδήλωνε πως τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 4,75% μέχρι το τέλος του 2006. Τώρα, το συμβόλαιο διαμορφώνεται σύμφωνα με ενίσχυση των επιτοκίων στο 3,75% μέχρι την ίδια χρονική στιγμή.

Οι αγορές ομολόγων θεωρούν ξεκάθαρα πως ο κύκλος ”σφιξίματος” θα είναι περιορισμένος. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διαμορφώνονταν στο 4,7% στα τέλη Ιουνίου. Την Τρίτη το πρωί, η απόδοση αυτή διαμορφωνόταν στο 4,1%. Πρόκειται για ιδιαίτερα ασυνήθιστη πτώση, σε περίοδο έναρξης κύκλου ”σφιξίματος”.

Η Merrill Lynch έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις της και εκτιμά πλέον πως τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 2% και θα παραμείνουν εκεί καθ’ όλο το 2005. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να μην είναι καλή είδηση για τους επενδυτές. Ο David Bowers, στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, σχολιάζει χαρακτηριστικά: ”Τι είδους οικονομία χάνει την ορμή της προτού τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού φθάσουν στο 2%;”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v